26 Септември 2013

„Република БГ”: Държавата се провали в овладяването на кризата с бежанците

До часове броят на сирийските бежанци в България ще премине критичния максимум от 5000 души, с които според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров страната ни може да се справи.

ПП „Република БГ” изразява категорично несъгласие с поведението на българските власти, които се оказаха абсолютно неподготвени да оценят ситуацията, в която ще попадне страната ни вследствие на бежанския поток от Сирия. Отговорните институции не направиха навременна оценка за развитието на ситуацията в Сирия и Турция, както и за отражението й върху България. Мнението ни е, че и в момента управляващите не искат или не могат да оценят адекватно бъдещото развитие на кризата.

Мерките на правителството са изключително закъснели. Буди недоумение фактът, че страната ни се обръща за съдействие към Европейските институции, преди да е поискала помощ от ООН.

Още по-обезпокоителен е фактът, че и в момента България е в ситуация да наблюдава, но не и да охранява своите граници. Несериозни са аргументите, които прозират от изказванията на премиера Пламен Орешарски и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че ако страната ни предприеме действия, за да осигури охрана на границите си, те няма да бъдат възприети добре от Европейския съюз.

ПП „Република БГ” категорично не споделя подобно мнение. Брюксел ясно заяви на Гърция, че „затваряне на границите” е неправилен и неприемлив термин, а верният е „не позволявайте на нелегални емигранти да минават през вашата граница”. Водени от правилното тълкуване на сигналите от ЕС, ние в ПП „Република БГ” подкрепяме тази теза – държавата не бива да допуска нарушители на границите си.

Страната ни има три гранични пункта – Малко Търново, Капитан Андреево и Лесово, през които сирийските граждани, искащи статут на бежанци, могат да минават легално в България. Но нашите институции не само нямат координация помежду си, но и в държавата няма единно разбиране на терминологията. За да получиш законно статут на бежанец у нас, трябва да извървиш определен бюрократичен път, да минеш през няколко категории, които дават различни права. Но вместо да задейства органа, който отговаря за този процес – абсолютно неработещата в момента Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет, държавата прехвърля въпроса към МВР. Защото не е все едно дали майки с деца влизат нелегално в страната, изправяйки се срещу българските граничари, или легално търсят статута на бежанци, влизайки през граничните контролно-пропусквателни пунктове.

За ПП „Република БГ” само последното поведение е правилно и оправдано – в Сирия е обявена хуманитарна катастрофа и България може да приеме нейните избягали граждани като хуманитарни бежанци. Но в момента мнозинството от тях са нарушители, престъпници. В същото време страната ни търпи критики, че с месеци не урежда пребиваването на гражданите от Сирия. Но когато те са минали нелегално границата, нима някой реално знае какви хора са това, откъде идват, наистина ли са сирийци?

Ние в ПП „Република БГ” сме категорични, че българските държавни структури не прецениха правилно всички проблеми и сега страната ни е практическа неподготвена за бежанската вълна. Липсата на цялостна координация и тоталното бездействие на Държавната агенция за бежанците концентрират справянето с тези наболели въпроси изцяло в ръцете на министъра на вътрешните работи. Но според ПП „Република БГ” категорично не е негова работа да се справя с една хуманитарна криза, това е в прерогативите на агенцията за бежанците!

ПП „Република БГ” настоява:

• За незабавно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), както и за преформулиране на задачите и целите на Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба „Военна информация” на Министерството на отбраната, с цел справяне с критичната ситуация с бежанците.

• България веднага да отправи официална нота към съседна Турция за изпълнение на нейните задължения по охрана на съвместната ни граница и спиране на потока от нарушители от турска страна, тъй като легалният начин за преминаване е през граничен пункт и след съответния граничен контрол и от турска страна, установяващ наличието на документи за самоличност. България трябва ясно да заяви, че нашите власти ще връщат обратно в Турция всички лица, преминали нелегално на българска територия. В същото време, онези които вече са на територията на страната ни, ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона, независимо от статута им. Защото това поведение е от значение и за приемането ни в Шенгенското пространство.

• Българското правителство да изрази ясна позиция пред ООН и ЕС относно невъзможността за продължаване приема на лица със статут на официално признати бежанци и да го прекрати незабавно предвид липсата на финансови и хуманитарни условия за приемане на повече хора. Всички останали лица, влезли нелегално на територията на България, да се считат за нарушители на бългрските закони и да бъдат третирани по съответния ред, включително и репатрирането им.

• МВР да изпълнява законите на България, да установи и по предвидения от закона ред да залови и предаде за по- нататъшни действия на съответните институции нелегално пребиваващите без документи в страната лица, които не са поискали статут на бежанци и нарушават правата на българските граждани, осъществявайки нелегална трудова дейност или извършвайки кражби и други престъпления.

< Назад към всички новини
Регистрация
?