01 Септември 2013

„Република БГ” иска свикване на КСНС за Сирия

Започналият преди две години вътрешен конфликт в Сирия продължава да ескалира. По всичко изглежда, че в близките дни САЩ, с подкрепата на Франция, Турция и други страни, ще извършат военна операция в Сирия. От последните изявления на президента на САЩ Барак Обама става ясно, че той вече е взел това решение и очаква единствено одобрението на американския конгрес.  Във внесената в конгреса проекторезолюция е посочено, че целта на военната операция е да се спре, унищожи и предотврати възможността за използване на химически или други оръжия за масово поразяване в бъдещето. Военната операция ще бъде в отговор на извършената на 21 август 2013 г. атака с химическо оръжие, в резултат на която загинаха стотици мирни жители. Според САЩ с висока степен на достоверност може да се счита, че атаката е била извършена от правителствените войски в Сирия и че управляващия режим на президента Башар Асад трябва да понесе отговорност за това свое престъпление. Планираната военна акция ще бъде в ограничен мащаб и няма да има за цел свалянето от власт на Башар Асад.

Предприемането на мерки за наказването на онези, които са извършили това ужасно престъпление се ползва от всеобщо международно одобрение. От друга страна, евентуална външна военна намеса в Сирия предизвиква въпроси, по които няма единство и на които трябва да бъда даден отговор. Замислената военна операция на САЩ и някои техни съюзници не се одобрява или е подложена на критика от много страни, особено Русия. В нея няма да участват Великобритания, Германия и редица държави членки на НАТО. Основният спорен въпрос е дали външна военна намеса в Сирия е оправдана, без да са изчерпани мирните средства за преустановяването на гражданската война, без да са установени по безспорен и обективен начин кои са извършителите на атаката с химическо оръжие, каквато бе целта на изпратената мисия на ООН в Сирия и, което е най-важно, без да има приета резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

ПП „Република БГ” счита, че е крайно време международната общност да предприеме решителни действия за незабавното преустановяване на вътрешния конфликт в Сирия, който причини огромни разрушения, 100 хиляди жертви и принуди над 2 млн. мирни жители да емигрират. Най-доброто решение за разрешаването на сирийската криза е свикването на международна конференция под егидата на ООН. Международната общност разполага с необходимите средства, за да принуди участниците в конфликта да седнат на масата на преговорите в името на мирното и демократично бъдеще на Сирия.

ПП „Република БГ” категорично осъжда използването на химическо оръжие и настоява да бъде потърсена отговорност за извършеното престъпление на основата на обективните заключения на разследващата комисия на ООН. Според нас, в случай, че се наложи международна военна намеса в Сирия, това трябва да стане в съответствие с нормите на международното право и в изпълнение на приета резолюция от Съвета за сигурност на ООН. Всяко едностранно военно действие, освен че би било неправомерен акт, крие огромен риск от разширяване на конфликта и неговото разпространение извън Сирия с непредвидими последици за регионалния и световния мир и стабилност.

ПП „Република БГ” одобрява балансирания подход на българските държавни институции към последното развитие на конфликта в Сирия, а именно, че виновниците за използването на химическо оръжие срещу мирни граждани в Сирия трябва да бъдат установени и да понесат справедливо наказание, както и че България е в подкрепа на политическото разрешение на кризата.

ПП „Република БГ” се обявява за незабавно свикване на Народното събрание и Консултативния съвет за национална сигурност, които да приемат спешни и всеобхватни мерки за подготовка на страната, особено предвид очакваната бежанска вълна, в случай на влошаване на обстановката във и около Сирия. 

ПП „Република БГ” призовава българското правителство да предприеме активни дипломатически стъпки за координиране на действията на България със страните членки на НАТО, ЕС и в балканския регион във връзка с изострилата се сирийска криза.

< Назад към всички новини
Регистрация
?