21 Ноември 2013

„Република БГ” в Бургас: Градим партия на средната класа

„Градим партия на средната класа”. Това послание отправи към бургазлии ръководството на ПП „Република БГ” на срещата си с членове, симпатизанти и граждани в Бургас, в четвъртък вечерта.

За събранието в града пристигнаха лидерът на новата дясноцентристка формация Георги Василев, зам.-председателят Найден Кирилов, организационният секретар Владимир Георгиев, както и Ралица Сиракова, ген. Калчо Танев и Иво Петров от ръководството на „Република БГ”. Събранието откри известният местен нотариус Иван Кожухаров.

Пред бургазлии Георги Василев разказа как е възникнала идеята за създаването на „Република БГ”. На среща със свои приятели в началото на годината той дълго слушал оплакванията им от политическия и икономическия живот в България и останал изумен от заключението им: „Нищо не можем да направим, нищо не зависи от нас”. Като човек, живял 24 години в Швейцария, Василев се изненадал от това примиренческо поведение и казал: „Как така? Напротив – всичко зависи от нас!” и веднага решил: „Ще направя партия, за да докажа, че всичко е в нашите ръце, че обществото решава.” Отговорили му: „Ти си луд!” От този момент са минали вече 6-7 месеца, съществуването на „Република БГ” вече е факт, партията има структури в повече от 15 града в цялата страна, а членовете й надхвърлят 4000 души, каза Василев.

Председателят на партията се спря и върху идеологията на „Република БГ”, основана на институционалната теория. „Институциите определят възможността едно общество да е цивилизовано, или не. Става въпрос за правилата в рамките, на които осъществяваме нашия бизнес, нашите взоимоотношения като общество. Институциите са продукт на нашата политическа дейност. Средната класа в България, която  ние представляваме, има нужда от силна държава, от институции, които служат на гражданското общество, а не гражданското общество да е техен придатък”, бе категоричен Василев.

Бургазлии зададоха множество въпроси за изборния кодекс, за възможността да се въведе задължително гласуване, за бездействието на съдебната система, за нуждата от свикване на Велико Народно събрание и изработването на нова конституция, за справедливото определяне на такса смет, за обезверяването на българския бизнес, за невъзможността на постоянно пребиваващи у нас граждани, които имат брак с българи, да гласуват, с което им се забранява да влияят върху бъдещето на децата си, а от друга страна не им се позволява да имат двойно гражданство и много други.

„Ценностите, които изповядваме са свобода, съпричастност, справедливост, коментира Найден Кирилов. – Ние не желаем да лицемерничим. Народното събрание е наша цел, но не и самоцел. Искаме да „влезем в обувките” на другия, да видим сами какви са проблемите, да опитаме да ги решим заедно, още преди да сме спечелили властта, а не да чакаме поредния месия и да вярваме на голи обещания.” Според Кирилов съдебната система е неработеща, страда от множество пороци и се нуждае от сериозна реформа – структурна и законодателна. Нужно е свикване на Велико Народно събрание, изработване на нова конституция, която да преуреди отношенията в обществото – гражданите да могат да сезират директно Конституционния съд, да се въведе мандатност на органите на местното самоуправление, защото сега властта се е сраснала с олигархични структури, преразглеждане на функцията на държавния глава, като му се даде законодателна инициатива и др. „Република БГ” обмисля и възможностите за въвеждане на задължително гласуване, както и гласовете на българите в чужбина да отиват в отделен избирателен район, за да се знае какъв е наистина вотът на нашите сънародници зад граница, повечето от които милеят за България.

Според Ралица Сиракова от Националната комисия на „Република БГ” Законът за политическите партии и Изборният кодекс трябва да се променят, защото текстовете им ограничават правото на гражданите да се сдружават.

Владимир Георгиев обясни обезверяването на българския бизнес, който в началото на 90-те години на миналия век, започна дейността си с ентусиазъм, но той бе попарен от спънките, които му създаваше държавата. „Администрацията не работи за гражданите, а за себе си. Местни феодали са се сраснали с властта, организирали са се в картелни структури в един порочен олигархичен модел, всяка инициатива е попарена, много хора бяха принуждавани да се откажат от бизнеса си. Точно това искаме да променим и точно тук е ролята на силната държава”, бе категоричен организационният секретар на „Република БГ”.

< Назад към всички новини
Регистрация
?