26 Септември 2013

Властта и опозицията трябва да работят, а не да правят циркове

ПП „Република БГ” порицава абсолютно безплодното и имитиращо активност поведение на народните представители през последната седмица, когато вместо да се обсъжда внесения вот на недоверие заради  политиката на кабинета в сектор инвестиционно проектиране и заради министерството, което не работи, управляващи и опозиция използваха процедурни хватки, само за да се злепоставят помежду си.

На първо място ние смятаме, че днешното поведение на народното представителство, и в частност на ГЕРБ, е в пълна колизия с духа на конституцията. Не може народни представители умишлено да саботират парламентарно заседание, още повече в рамките на което трябва да се дебатира вот на недоверие, иницииран от самите тях. Заяжданията по темата „наличие на кворум” показват политическата незрялост на т. нар. опозиция. Изразител на народния суверенитет е народният представител с неговото участие в парламента, а не картата, с която се регистрира за участие в заседание.

В тази връзка, независимо от юридическите условности, предвидени в Правилника за дейността на Народното събрание, присъствието в залата означава именно, че съответният народен представител е длъжен да изпълни дълга си и да се регистрира, както и да вземе участие в дебатите. Ние в „Република БГ” смятаме, че със самото присъствие на депутатите в залата вече е налице воля за участие в заседанието. И беше редно, след като народните представители от ГЕРБ са се явили, да имат и мъжеството да дебатират по проблемите на управлението.

В противен случай трябва да приемем, че на са били готови за подобна аргументирана дискусия, а това е още едно доказателство, че вотът на недоверие срещу правителството, е просто поредният популистки и пропаганден жест, плоска демонстрация на поведението им на опозиция, което има по-скоро медиен, а не политически и съдържателен ефект.

ПП „Република БГ” намира за абсолютно незряло политически решението на ГЕРБ да не се регистрира за участие в парламентарно заседание, за да гледа „сеир” кога ще дойде на работа лидерът на БСП, чието поведение, разбира се, е не по-малко укоримо от това на ГЕРБ.

В подкрепа на казаното говори цялостното поведение на парламентарната опозиция, която постоянно сменяше мнението си по отношение на вота на недоверие. Макар да твърдят, че познават парламентарните процедури, от ГЕРБ можеха да се сетят и сами, че ако поискат вот заради цялостната политика на кабинета, както възнамряваха в началото, щяха да „бетонират” управлението за следващите 6 месеца. Благодарение на чужди съвети впоследствие те промениха темата, но пак остана лошият привкус от подмяната на мнението на политическа сила, претендираща да е сериозна, и то в рамките на 24 часа. Похват, всъщност добре познат от времето, когато ГЕРБ беше на власт.

„ПП „Република БГ” смята, че парламентарната опозиция няма право да подхожда фриволно към инструмента „вот на недоверие” и трябва да поеме политическата отговорност за възможността един от основните демократични инструменти за корекция на поведението на управляваща партия, да се окаже окарикатурен и да престане да функционира ефективно. Ние смятаме, че с това си поведение ГЕРБ за пореден път доказа собствената си неспособност да бъде конструктивна опозиция, от каквато безспорно има нужда всеки парламент.

ПП „Република БГ” се противопоставя категорично и на поведението на „Атака”, което най-малкото буди крайно недоумение. Как така цяла една пратия се оказа извън парламента, на гости в Европа, и то точно когато се знае нейната роля за всяко заседание в този парламент? Без да поставяме определения, от това поведение силно намирисва на политическа търговия, добре платена и навреме свършена.

България не може да си позволи само заради безотговорното поведение на управляващи и опозиция в ситуация на инсцениран вот на недоверие да се окаже в центъра на сериозна политическа криза – управлението и без това е нестабилно, хората все още протестират под прозорците на властта, новият Изборен кодекс не е готов, трябва да се справим и с вълната бежанци от Сирия, а международният ни имидж на нестабилна държава, която в рамките на година се управлява от няколко служебни кабинета, ще бъде тотално затвърден.

ПП „Република БГ” призовава управляващите и опозицията да се заемат със сериозните дела в държавата, да следват дневния ред на обществото, което отдавна е претръпнало на „парламентарните циркове” и е омерзено и уморено от дребнавите институционални хватки, чиято единствена цел е печеленето на евтина популярност и поредното отвличане на вниманието от наистина големите трудности в политическия, икономическия и социалния живот на страната.

< Назад към всички новини
Регистрация
?