30 Септември 2013

За „Разградената държава" са виновни институциите и търпящите хора

Преди две години в Катуница се разгоряха събития в отговор на трагедията с 19-годишния Ангел, който беше премазан от микробус. При ескалиралото напрежение срещу семейството на циганския барон Кирил Рашков по-късно от сърдечен удар почина и 17-годишният Павел.

Тези две човешки трагедии, които на пръв поглед могат да минат за нещастен случай, са резултат от чувството за безнаказаност, което една богата и известна ромска фамилия е развила в резултат на години безхаберие и липса на реакция от страна на различни институции. Институции, призвани да се борят с противообществените прояви, доказателство за което бяха изплувалите впоследствие множество непреследвани престъпления, извършвани през годините от фамилията.

И ако тази трагедия не убягна от вниманието на обществото, поради огромното внимание на медиите и породения от това отзвук, съществуват множество други примери, за които не научаваме, но които формират цялостното усещане в гражданите за неспособност на институциите да се справят с нарастващата престъпност, с все по-ниската степен на сигурност и с липсата на справедливост.

ПП „Република БГ“ е категорична – подобни трагедии могат да се случват само в една „разградена” държава, която намира поводи да си затваря очите.
Старите партии и пасивното гражданско общество, съществуващи в изключително слаба партийна система, се защитават от преследването на подобни субекти, като ги превръщат във фактор в политическия живот на страната, злоупотребявайки с концепцията за правата на човека, етническите свободи и защитата от дискриминация.

Липсата на адекватна реакция на заобикалящата ни престъпност от страна на институциите, призвани да опазват вътрешния ред и сигурност, обезверява обикновения човек и притъпява неговата чувствителност към обществената опасност на малките и големи противоправни деяния, които ни заобикалят или ни се случват всекидневно. Превръщат се в причина мнозинството от потърпевшите да не търсят защита на накърнените си интереси и служат като извинение за това да не изискваме от институциите спазването на законите с еднаква сила спрямо всички, които ги нарушават, независимо от техния произход, социален статус и етническа принадлежност.

Допълнително утежнява ситуацията поведението на корумпираните служители на институциите на всички нива, които са превърнали собственото си служебно положение в непресъхващ източник на персонални, „кръгови“ и партийни облаги. За съжаление източникът е непресъхващ и поради факта, че има граждани и фирми, които не могат да осъзнаят, че пресичането на подобни практики е в техните собствени ръце. Нетърпимостта и непримиримостта със злоупотребата със служебно положение или липсата на адекватна реакция от страна на институциите трябва да се превърне в още един белег на развитото гражданско общество, така както протестите срещу политическото статукво са израз на подобна зрялост.

ПП „Република БГ“ призовава – всеки път, когато длъжностно лице поиска подкуп от каквото и да е естество – откажете да го дадете и се свържете с нас! Пресичането на тези престъпни практики е в основата на нашето разбиране за това, как трябва да бъде управлявана България. Ние ще работим за създаване на чувство на нетърпимост в обществото към тези „установени практики“ и ще се стремим да ги пресичаме на всички нива на управлението!

ПП „Република БГ” решително се обявява за безпрекословно прилагане на закона, както и държавата да влезе в ролята си на силен и справедлив стопанин, който не допуска злоупотреби. Затова „Република БГ” ще работи за силна държава, в която никой да не се страхува да назовава проблемите с истинските им имена и в която дискриминацията няма да има място. Компромис със закона не бива да се прави – той е еднакъв за всички и трябва да бъде прилаган еднакво по отношение на всички!

< Назад към всички новини
Регистрация
?