09 Март 2016

Б. Димитрова: Критично е доверието в съдебната власт

Боряна Димитрова


Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт, показват резултатите обществено допитване на „Алфа Рисърч”. Анализът е от регулярното национално представително проучване на агенцията, проведено в периода 18 – 25 февруари 2016 г. и експресно национално проучване, реализирано в периода 28 февруари – 4 март. Анкетирани са общо 1723 пълнолетни граждани.


„Периодически появяващия се проблем с КТБ, казусът „гнили ябълки” в съдебната система, съмненията за картел на горивата и други събития, които оказват влияние върху общественото мнение, доведоха до фокусиране в корупцията по високите етажи на властта. Корупцията започва да бъде една призма, през която се гледа и на доверието към институциите”, коментира резултатите социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч”.

Според данните доверието в прокуратурата е 6%, а недоверието – 65 на сто. Доверието към съда е 8%, срещу 63% недоверие. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11 на сто одобрение, но отрицателните оценки нарастват до 49%. Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18%, срещу 43% - 49% неодобрение.

За първи път след тоталния срив на доверието към БНБ в резултат от аферата „КТБ”, положителните оценки за националната банка бележат лек ръст, но все още остават два пъти по-ниски от отрицателните (16% срещу 32%), посочват от „Алфа Рисърч”.

Острата политическа конфронтация по редица теми, персоналните атаки и смените на министри се отразяват и в личния рейтинг на премиера и членовете на кабинета. Одобрението за Бойко Борисов спада от 38% до 33%, а неодобрението нараства от 30% до 35%.

Ако изборите бяха днес, пет политически сили, щяха със сигурност да влязат в парламента. На първо място – ГЕРБ, на второ място, с двойно по-малко гласове, остава БСП. Близо 6% от избирателите биха дали своя глас за Реформаторския блок. Според данните отлив има и сред електората на ДПС - за Движението биха гласували малко по-малко от 5%. С процент по-малко биха били избирателите на Патриотичния фронт.

Според данните на „Алфа Рисърч”, ако изборите бяха днес, две от сегашните партии в парламента, биха останали извън него. АБВ и „Атака” щяха да получат под 4% от гласовете на избирателите. Най-голям остава процентът на българите, които няма да гласуват - близо 40%.

Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?