01 Септември 2014

Близнашки с показно по институционална дисциплина за новопроходили демократи

Проектът на военното министерство и на служебния министър Велизар Шаламанов за „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“ породи остра полемика между привърженици и критици на руското влияние във вътрешните работи на България. И макар да се стигна до компромисен вариант, задоволяващ и двете страни в този своеобразен обществен спор, сме далеч от решението на един друг проблем.

Предлагането на какъвто и да е стратегически документ, особено отнасящ се за дългосрочните външнополитически и отбранителни приоритети на страната, трябва да следва строго регламентирана процедура. В случая с „Визия 2020“ имаме будеща сериозно недоумение демонстрация на политическа и институционална некомпетентност от страна на служебния министър на отбраната.

За нас не стои въпроса дали действията на служебния министър на отбраната са част от съзнателен, злоумишлен и в разрез с дългосрочните национални интереси план за дискредитиране на демократичните завоевания, защото той е дълбоко в полето на теориите на конспирацията. По-скоро отдаваме действията му на политическа незрялост и властово прегаряне.

Според „Република БГ“ не може и не трябва, а и не е в правомощията на служебния министър да предлага и подкрепя дългосрочни ангажименти на България при отсъствието на легитимно избрано Народно събрание. От друга страна, не може и не трябва министър в една демократична държава да не съгласува своите действия с Министерски съвет и с министър-председателя. 

Затова смятаме острата реакция на служебния премиер Георги Близнашки за основателна и навременна и заставаме зад нея.

Самоинициативата и несанкционираната изява на министри не отговаря на добрите практики в управлението на държавните дела, особено когато става дума за служебен кабинет с кратък мандат, в период на преход между предсрочно прекратен и предстоящ мандат на народните избраници.

„Република БГ“ е отговорна партия, със силни демократични инстинкти и ще се противопоставя категорично на всякакви опити за умишлено или неумишлено пренебрегване на демократичните институционални процедури.

За нас е повече от очевидно, че институционалните проблеми, спъващи нормалното функциониране на държавата, имат по-дълбоки корени, свързани с човешкия фактор. И че институционалната некомпетентност не може да се компенсира с професионална такава.

Като изявен конституционалист проф. Близнашки показа, на практика смисъла и значението на демократичните институции и процедури, и даде добър урок на новопроходилите демократи.

< Назад към всички новини
Регистрация
?