21 Юли 2016

Близо 1/2 млн евро плаща държавата на вдовицата на Самоковеца

Бележка на редактора

Ще се научи ли родната съдебна система да я кара по евро, респ. световен аршин със теглилки? Или някои вече изявени с умението си да печелят дела от Страсбург, ще ни гледат с честни сини очи /вярваме че някой познават шведския филм, където една хубавица така изработи главния герой, че направо му се плачеше на човек в салона/. Така драги приятели, съмишленици, че и ... завистници, на идеята Законът над всичко няма да стане.

Първо да се разберем кой го пише на коляно. Второ кой си прибира комисионните за да каже на правото криво. Трето как се свалят "гащи" на вдовици, чиито мъже са така, или иначе употребени от един преходен режим, до друга "сточна гара". Хайде долу от влака. Начело там с началника на композицията. И

без обстойни разследвания, по които отговарят не дотам отговорните ни фактори, институции, че и Главни "тути кванти" - до тук. Или ще я караме като хората, или хората ще ви ритнат, както става по ред страни в които вече обявиха, че идвала ерата на пост-демокрацията. Опазил господ. Кой крал, не е Крал. Това ясно ли ви е или още да си го набиваме в тиквите, подир които други тиквеници плащат . Близо 1/2 млн евро плаща държавата на вдовицата на Самоковеца

 

 

 

България трябва да плати 429 810 евро на вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, постанови днес Европейският съд за правата на човека, съобщи ”Правен свят”.

През март 2015 г. Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост в Страсбург, но тогава им беше присъдено обезщетение само за неимуществени вреди и за такси и разноски от общо 15 150 евро.

Съдът в Страсбург даде срок на държавата и вдовицата на Самоковеца да се споразумеят за компенсацията за имуществените вреди, които са ѝ причинени с конфискацията на имущество на семейството по реда на отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ).

От днешното решение става ясно, че такова споразумение не е постигнато. Още при подаването на жалбата си в Страсбург Димитрова представи оценка на отнетото ѝ имущество, а правителството не я е оспорило. Според изчисленията на наетия от нея експерт конфискуваният ѝ апартамент във Варна струва 36 820 евро, а жилището, офисът и гаражът в София са оценени на 308 410 евро.

Освен това Димитрова е представила доказателства, че е платила на държавата и 91 230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им. Тя настоява да не ѝ бъдат връщани самите имоти, а да получи парично обезщетение, тъй като откакто е са нейни за тях не са полагани необходимите грижи и са в лошо състояние.

От решението става ясно, че представителите на държавата са заявили, че претенциите на вдовицата на Самоковеца са прекомерни и настояват тя да получи минимално обезщетение.

Европейският съд за правата на човека посочва, че целта на обезщетенията за имуществени вреди да е възстановят във възможно най-пълна степен положението, такова каквото е било преди да бъде погазено правото на собственост на Димитров и сина ѝ. След като тя не иска реалното връщане на имотите, а правителството не е представило алтернативна оценката на стойността на отнетото имущество, съдът стъпва на тази, направена от вдовицата на Самоковеца.

Източник Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?