14 Юли 2016

Борис Джонсън: най-невероятният външен министър на Великобритания?

Той нарече чужденците “негърчета” и “канибали” и веднъж дори се обърна към Хилари Клинтън, наричайки я “садистична сестра от психиатрична клиника”.

 

 

При кратко пътуване до Токио през 2015 г. Джонсън отнесе десетгодишно момче по време на игра на тъч ръгби, а през май спечели награда от 1000 лири за обидна поема по адрес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Запознайте се с новия министър на външните работи на Великобритания - Алекзандър Борис де Пфефел Джонсън , известен още като “БоДжо”.

 

От “не на власт” до кабинета

 

Смята се, че кариерата на Джонсън до голяма степен е резултат на продължителното политическо кръвопролитие, последвало вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Въпреки че след победата на Брекзита Джонсън отказа да се бори за лидерския пост на консерваторите, две седмици по-късно той се завръща в играта.

Решението на Тереза Мей да назначи Джонсън, който водеше активна кампанията, като нейн съперник, за водач на Консервативната партия, на ключовия пост външен министър, беше посрещнато с шок, немалко учудване, а в някои среди дори с ужас, имайки предвид миналото на Джонсън, изпълнено с открита критика на чуждестранни лидери и гафове по време на пътуванията му в чужбина.

 

"Канибализъм и лидероубийци"

 

Много от най-противоречивите си коментари Борис Джонсън направи в рубриката си в "Дейли Телеграф", водещата дясноориентирана печатна медия на Великобритания.

През 2002-а, при пътуване на тогавашния министър-председател Тони Блеър в Република Конго, Джонсън написа: “Без съмнение АК47s ще замлъкне и the Pangas ще спрат разкъсването на човешка плът, и племенните бойци ще цъфнат с широки усмивки, за да посрещнат големия бял вожд, който каца в голямата си, финансирана от английските данъкоплатци бяла птица”.

Той се извини за тази своя статия, но през 2006-а поде отново тон на расизъм в коментар за Нова Гвинея, в който описа гражданите на страната, като “склонни към канабализъм и убиване на своите лидери”.

Световните лидери също не убягнаха от перото на Джонсън. Той сравни руския президент Владимир Путин с “домашното духче Доби” от поредицата “Хари Потър”, като добави, че за разлика от героя в книгата, Путин е също “безпощаден и манипулативен тиран”.

На практика той е обидил всеки по-голям американски политик през последното десетилетие, включително президентите Барак Обама и Джордж Буш, както и двамата кандидати за президент Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

 

Пинг-понг и ръгби

 

Докато преговорите, които доведоха до драматичното завръщане на Джонсън в челната линия на британските политици, са все още неясни, той все пак има дипломатически и международен опит, натрупан в качеството му на кореспондент от Брюксел за лондонския "Таймс" и като кмет на Лондон.

И все пак новият му шеф Мей невинаги е изглеждала така впечатлена от дипломатическите умения на Джонсън. Миналия месец тя се отнесе пренебрежително към опита му “да преговаря в Европа”. 

“Като че ли си спомням последния път, когато той направи сделка с германците и се върна с три почти нови водни оръдия”, каза Мей пред журналисти, визирайки сделка, която Джонсън е направил като кмет на Лондон (оръдията никога не бяха използвани).

Джонсън не впечатляваше особено международните лидери, докато заемаше кметския пост в Лондон. Според слуховете, китайските дипломати са били доста ядосани, когато по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Джонсън заявил, че пинг-понгът е бил “създаден на масите за хранене в Англия”.

Китайските коментатори също бяха доста ядосани, когато на церемонията по закриването на игрите, Джонсън се появи с разкопчано сако, стоя с ръка в джоба и пое олимпийския флаг с една ръка.

И, разбира се, това не е всичко. По време на търговска визита в Япония Джонсън събори на земята десетгодишния Токи Силигучи при игра на тъч ръгби.

 

 

“Тъкмо играехме ръгби с куп деца и аз случайно повалих едно десетгодишно момче, за съжаление по телевизията", каза Джонсън след това. “Но той бързо се изправи и усмивката се върна на лицето му”.

Това почти би могло да бъде метафора за политическата кариера на Джонсън.

 

Превод от английски: Теодора Вълчева

Източсик: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?