12 Юни 2016

Brexit-ът значи и разпад на ЕС

 

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до разпадането му, предупреди външната министърка на Швеция Маргот Валстрьом. В интервю за британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си тя изрази мнение, че победата на евроскептиците на предстоящия референдум за британското членство в ЕС може да провокира ”ефекта на доминото”.

Brexit-ът значи и разпад на ЕС
 

 


Според нея ако Великобритания реши да остане в ЕС, това също ще окаже влияние върху останалите страни членки. Възможно е и други от тях да поискат да получат особени условия за членство, като британците отбеляза Валстрьом.

Пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване във Великобритания могат да пострадат, ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз в предстоящия референдум, предупреди премиерът Дейвид Камерън пред неделния вестник "Обзървър", цитиран от Ройтерс.

Той очевидно търси подкрепа сред онези гласоподаватели, които са настроени най-силно в подкрепа на Брекзит, т.е. на напускане на ЕС, отбелязва агенцията. Възрастните хора са сред най-евроскептичните избиратели в страната, сочат допитванията, а също са и най-активните, които има най-голяма вероятност да гласуват.

По-малко от две седмици преди референдума премиерът предупреди, че ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градски транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, която би се отворила в случай на "развод" с Евросъюза.
 
Източник: Фрогнюз


Ще се наложи орязване на разходи за неща, които хората наистина ценят, подчерта Камерън пред вестника.
< Назад към всички новини
Регистрация
?