26 Май 2016

Брюксел ни размаха пръст заради продажба на земеделска земя

Брюксел предупреди България и още няколко държави от ЕС, че имат два месеца да се съобразят с правилата на ЕС относно придобиването на земеделска земя или ще бъдат изправени пред Съда на ЕС.


Брюксел ни размаха пръст заради продажба на земеделска земя
 

 

През 2013 година по предложение на Атака - след драматични дебати, парламентът гласува удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. Тогава предложението бе прието със 171 гласа за. 38 народни представители, предимно от ДПС, бяха против, а 12 се въздържаха. За предложението гласуваха Атака, ГЕРБ и голяма част от социалистите.

В съобщение Европейската комисия официално настоя България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да изменят законодателството си във връзка с придобиването на земеделска земя поради това, че то нарушава свободното движение на капитали и правото на свободно установяване.

С Договора за присъединяване от 2003 г. на новите страни членки се предоставя преходен период, през който да приведат националните си правила за придобиване на земеделска земя в съответствие с правото на ЕС. След като през 2014 г. преходните периоди изтекоха, България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия приеха нови закони за регулиране на придобиването на земеделска земя, пише Нюз. бг.

Комисията подчертава, че в приетите от посочените държави нови национални правила има някои разпоредби, които представляват ограничение на свободното движение на капитали и на правото на свободно установяване. Това на свой ред може да възпрепятства трансграничните инвестиции.

Някои от ограниченията може да са основателни, тъй като имат за цел борба със спекулативните покупки или обслужват цели в областта на планирането и цели на политиката за селските райони; въпреки това, за да бъдат законни, те трябва да са пропорционални и да не дискриминират другите граждани на ЕС, подчертават от ЕК.

Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище. Комисията може да реши да се обърне към Съда на ЕС, ако България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не успеят да приведат националното си законодателство в съответствие с правото на ЕС в рамките на два месеца.

Комисията изпрати т. нар. официални уведомителни писма на България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия още през март и април 2015 г. След като получи отговори от тези страни членки, Комисията остава загрижена по отношение на националните разпоредби, които в момента са в сила.

Източник: Фрогнюз

Бележка на редактора

И какво стана с мита за свещената собственост, който ни се пусна пак от Брюксел. При всичките тук по нашите Югоизточно Европейски краища специфики. Между които повсеместна бедност, разорени и демографски обезкървени региони, да не говорим за апетита на близки и далечни комшии да вземат за жълти стотинки бащинията ни, както все още и казваме.

Но отдавна сме я оставили на пустош и съсипия земята българска. Че не само пари, но и желание липсва, дотолкова сме се отчуждили от своето. Айде сега на съд, нали?. Щом не щем да се разделим със земята си без пари, то това удържа кой как можа с родните дебеловрати земеделци и тези които изцоцаха милиони от земеделски фондове, сега им иде един вид помощ от високата Брюкселска камбанария.

Но че Асан , абдел не знам кой си вече, владеят хиляди декари у нас, къде с подставени лица, къде с врътки на няколко адвокатски къщи - Брюксел го не еня. Той си гледа параметрите. И затова Европа се докара до тук. Че и нас завлича покрай себе си, май.

То свободно движение на капитали ясно, но като ти дойдат в къщата такива с дълги бели роби, подире им 30 ханъми и роднини, все с милиони, за да се настанят в "где е рая - всеки знае", какво правим братя?

Брюксел трябва да се освести. С неговия формализъм се видя докъде стигна. Ние с такива още малко и работа няма да имаме.

Пък нека ни съди историята.

Чуждото не щем но и своето не даваме.

Докато не дойдат хора да ни наредят закон в полза на интереса, балгърския, а не на феса, както го римуваме няма и да мирясаме.

Това е положението майне дамен унд херен.

Или ако предпочитате мадам е мосю....Все тая.

Няма да харизваме това, което последно ни остана - земята българска. А так където се налапаха някои, сделките трябва да се развалят, както го стори и мадам Тачър. Желязна, безмилостна, обаче в този наш  български казус от нея трябва да се поучим. И да си върнем даже това, което ни ограбиха с узаконени криминални деяния.

Казва се национализация, но далеч не в смисъла на руската, респ. нашенската като неин отглас, а просто държавата си връща това, което мнозина нито заслужават, още по малко са платили като хората, да не говорим пък как го стопанисват. Нали така?

Нищо лично. България над всичко!

За чиста и справедлива република!!

< Назад към всички новини
Регистрация
?