11 Юли 2016

Черно море няма как да е зона без военно присъствие

 Черно море няма как да бъде зона без военно присъствие, заяви по Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване. По думите му в бъдеще Черно море ще бъде зона за влияние на две мощни военноморски групировки- руската и турската.

Ген. Червенков: Черно море няма как да е зона без военно присъствие
 
ген. Чавдар Червенков

 


Той уточни, че южната ни съседка не би се лишила от своите позиции в региона. „След пролетта на 2014 година, след анексията на Крим, напрежението между НАТО и Русия се повиши, както в областта на сухопътните сили, така и на военноморските. Напрежението между двете страни продължава да расте и ще стигне до едно относително високо ниво. Въпросът е какво ще се случи от тук нататък.

Това, което НАТО очаква е след дадения ясен сигнал, че няма да се толерира повече агресивно поведение на Русия, очаква нейния отговор“, обясни той. Ген. Чавдар Червенков добави, че от друга страна се забелязва понижаване на напрежението между Турция и Русия и опити за провеждане на конструктивен диалог.
 
„Това е един сигнал на Ердоган към Европа, че има инструменти за натиск и няма как да не се отрази на отношенията НАТО-Русия. Има едно пропукване в единството на НАТО по отношение на Русия”, каза още ген. Червенков. По думите му Турция провежда една политика, която се различава от другите страни-членки.
< Назад към всички новини
Регистрация
?