07 Март 2015

Честит 8 март-международен празник на жената

Владимир Димитров- Майстора

ПП „Република БГ“,  която има за свой идеен стожер българското семейство, неговите традиционни ценности и морални  устои ,  пожелава на всички български майки и спътнички в живота крепко здраве, щастие и творческо дръзновение. 

В тези дни на международно признание към жената ,  майка, труженичка, но преди всичко  спътник в живота, безрезервно отдадена на своето семейство и народ – ние поднасяме и своята китка цвете.

Дълбок поклон и признателност, за всичко, което Ви дължим, Жени!

А то е много, нека си го кажем.

И да го пропомним тук и сега защото нас чака.

Жените печелят средно с 16,4% по-малко от мъжете в Европейския съюз, като разликата е дори още по-голяма в някои северни страни, сочат данни на Евростат за 2013 г.

За България разликата в заплащането през 2013-а е 13,5%, което е под средното за ЕС, а това ни нарежда редом до страни като Литва, Латвия, Ирландия и Португалия. Въпреки това се наблюдава леко увеличение в разликата от 2008 г. насам, когато тя е била 12,3%. 

Най-големи различия във възнагражденията има в Естония (29,9%), Австрия (23%), Чешката република (22,1%) и Германия (21,6 %). Най-малка е разликата в заплащането в Словения, където тя е едва 3,2%, следвана от Малта с 5,1% и Полша с 6,4%.

Разликите между мъжете и жените не са само в заплащането, констатира още Евростат. Две трети от директорите, администраторите и мениджърите са мъже, докато две трети от работниците в офисите са жени.

Процентите за България са относително близки до средните за Европа, като общо 47% от заетите в страната са жени, от които 37% заемат мениджърски постове.

Ще рече – една значима и желана промяна за  по-справедлива, еманципирана и модерна България, нас чака.

И този път трябва да  извървим заедно. Достойно и докрай, както повелява и нашата стародавна българска традиция:

„В добро и зло, в здраве и болест, в богатство и бедност. Докато смъртта ни раздели.“

Тя може и да почака, докато залостваме прага си с Вяра, Надежда и Любов.

< Назад към всички новини
Регистрация
?