05 Октомври 2013

Честит празник, Стара Загора, Банско и Свиленград!

ПП „Република БГ” поздрави всички жители и гости на Стара Загора, Банско и Свиленград по случай празниците на градовете им. Датата 5 октомври е символна и за тритe града, които честват различни исторически събития, свързани със славното им минало.

Днес заралии почитат полагането на основния камък през 1878 г. за възстановяването на Стара Загора след многократното й опожаряване по време на Освободителната война. „Датата 5 октомври е носител на национална гордост, патриотизъм и дълбока почит към създателите на града, който с право се слави със своята древна и героична история и още носи в себе си величието на Римската империя, силата да възкръсне от пепелта, след опожаряването до основи от турските войски и славата, че именно от тук цар Фердинанд избира да обяви началото на Балканската война за освобождение и обединение на България”, се казва в поздравителния адрес до кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

На 5 октомври банскалии честват Деня на обявяването на Балканската война през 1912 г. В поздравителния адрес до кмета на Банско Тодор Икономов се казва: „Живеете в град с уникално историческо наследство и културни традиции, който с право може да се гордее, че е люлка на българското Възраждане и е дал на България велики личности като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Днешният празник е повод да си спомним освобождението на Банско от османско иго от четите на Христо Чернопеев, Пейо Яворов и Йонко Вапцаров – нестихващ повод за национална гордост, патриотизъм и дълбока почит към освободителите на града.”

На 5 октомври свиленградчани честват освобождението на града им от робство. Днес жителите и гостите на града свеждат чела пред подвига на онези герои, които на 5 октомври 1912 г. започнаха първата битка от Балканската война от връх Шейновец и извоюваха победа над турската войска, за да превърнат Свиленград в първия български град, освободен в тази война, се казва в поздравлението от ръководството на ПП „Република БГ”.

 
 
< Назад към всички новини
Регистрация
?