05 Юни 2016

Четири години след взривовете на Петолъчката виновни няма

Навършват се 4 години от взривовете в базата за съхранение и утилизация на боеприпаси до пътния възел Петолъчката. При експлозията загинаха трима души, нанесени бяха щети за над 62 милиона лева. Днес в село Лозенец ще бъде отслужен водосвет за здраве, съобщава БНР.

Четири години след взривовете на Петолъчката виновни няма
 

 

 

Четири години след инцидента, жителите в най-засегнатото от експлозията село Лозенец, имат своя мисия, категоричен е Иван Митев.

„Четири години след взривовете, успяваме да направим така, че базата да не бъде изградена наново като база за съхранение на боеприпаси и взривни вещества. Нашата борба не спира. Това нещо не бива да се случва. В Горни Лом се изпариха 15 човека. Тук се изпариха само трима. Не пренебрегваме материалните щети, но моралните щети, които се нанасят на хората, не бива да се забравят“ казва Митев.

Против възстановяването на дейността на базата, са жителите освен на Лозенец и на град Стралджа и на сливенското село Горно Александрово.

„Базата е рисковано да съществува и, заради разширената газопреносна станция, която е обект от стратегическо значение“, разясни кметът на Лозенец Динка Караиванова:

Но не е само тя като обект. Пътен възел Петолъчката, водоизточникът, който захранва половината община.

Миналата година, на първа инстанция,  двамата обвиняеми по делото - собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев бяха оправдани, но Окръжният съд в Ямбол отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. От своя страна прокуратурата върна делото за доразследване в Националната следствена служба.

< Назад към всички новини
Регистрация
?