01 Ноември 2013

Да се събудим! Честит Ден на народните будители!

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение, оглавявано от министър Стоян Омарчевски излиза с окръжно номер 17743, според което 1 ноември е определен за Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. 

Според някои източници идеята за създаване на празника е била подсказана на министър Омарчевски от селянин, който му написал в писмо, че трябва да отдаваме почит на "големите българи" - Левски, Ботев, Каравелов... "Те са ни спасили и направили народ, тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега и утре, ако дотрябва...".

Е, този мъдър селянин е бил прав - дотрябва! Живеем във времена, в които е изключително важно да се обърнем към мъдростта на народните будители Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев и много други, които мястото не стига да бъдат изброени.

Десетки имена на големи българи, които водени от идеалите си, с мислите и делата си са отстоявали правото ни на духовност, на самобитност, на култура, на самоопределение.

За съжаление за мнозина в наши дни тези имена имат смисъл само като наименования на улици и площади. Улици и площади, по които днес крачат наследниците на тези големи българи, обединени под лозунги, които разединяват! Студенти срещу преподаватели, студенти срещу студенти, убеждения срещу убеждения, минало срещу бъдеще!

Постоянен сблъсък, в който обеднели духовно забравяме парченцата история, разхвърляни във времето, които събрани заедно ни правят народ! Сега повече от всичко е необходимо да използваме онези парченца духовност, които са ни останали, за да намерим път едни към други и заедно път към едно ново българско Възраждане на духа.

Да последваме примера на народните будители, които са намирали мъдростта и силите да се обединят зад интереса на обществото дори тогава, когато това е изглеждало невъзможно!

На този ден всеки от нас трябва да си спомни своя първи учител. Всеки свой учител. Онзи, който пръв му е подал ръка и е го е повел по пътя на знанието! Онзи, който му е предал трепета, изпитващ всеки, открил за пръв път истината!

Да се сетим за всички, които са ни научили да мислим, да се вълнуваме, да мечтаем и на свой ред да създаваме своите малки истории, които обединени в едно цяло създават историята на нашия народ. Нека погледнем назад в историята и заедно преоткрием идеала, водил нашите предци, който да ни обедини в общия ни цивилизационен път напред!

ПП "Република БГ" поздравява днешните будители – учители, учени, журналисти, артисти, интелектуалци и им пожелава да не спират да търсят истината и да ни я показват в нейната истинска дълбочина! Обществото ни има нужда от вас и ние ще направим всичко по силите си, за да върнем уважението, което заслужават вашите усилия за съхранение на духа!

Честит празник!

< Назад към всички новини
Регистрация
?