27 Юни 2016

Дискриминация в действие

 • Хелзинският комитет  не се отказва от разследване срещу Бойко Борисов

   

  Бележка на редактора

  Нашият сайт Република бг. отдавна ратува за правдини, така, както и Ботев и Леевски ги разбираха. А не според витиеватите приказки на самозвани лидери на нацията.

  Тук, както бе казано от Синеокия "сички щат бъдат равни, стига да спазват закона". Но ей че вече 27 години, той си остава "врата у поле", респ. писан на коляно от платени адвокатски колективи, които вършат това, което им поръчват

  И у нас се вихрят казуси на потъпкване на права, свободи, че и елементарно човешко достойнство. Докога?

  И само работа на Хелзинския комитет ли е да ни отвори очите, да ни изправи от четири на два крака - както наистина подобава на българския народ. Вместо това да стане - ей на в европейска България подължават произволите на коркорбашии, местни феодали, силни на деня, които сеят страх, несигурност и неверие между самите нас.

  Че от къде другаде да се почне освен от тези, които ни правят на безропотни ратаи, след като вече знаем какво ни се полага като народ европейски.

  Хайде тогава дръжте се за ръце братя или там за където се чуствате по здрави  срещу изедника. Той, както викаше Левски не е толкоз вънкашен, колкото вътрешен.

  Та от него първом трябва да се отървем, че да изправим гърбина. Пък за оцеляването си го знаем. Сега ни трябва повече от сух комат и малко водица, нали?

   

Правозащитници и граждани с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК) са обжалвали отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу премиера Бойко Борисов, съобщи БХК.

Искането за разследване срещу министър-председателя е по сигнал на организацията, подкрепен от 41 граждани, заради прякото му поощрение на групи, които незаконно задържат по границите хора, които търсят убежище в страната. За целта се използва насилие, защото те са чужденци, араби и мюсюлмани – т.нар. "хайки" за бежанци, аргументират се от комитета.

Прокуратурата бе сигнализирана заради изявление на Борисов пред журналисти от 10 април 2016 г. относно тези хайки: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата, е добре дошла", заяви тогава премиерът.

Той допълни още, че лично е разговарял с тях и им е благодарил. Освен това изпратил директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, за да си координират сигналите и това, което трябва. "Тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно "Благодаря" заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това", коментира Борисов.

В сигнала си БХК твърди, че има данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс - подбуждане към дискриминация. С посоченото изявление Борисов подбуждал към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище, е отбелязано в сигнала до държавното обвинение.

Там е записано още, че има данни и за друго престъпление - явно подбуждане към извършване на престъпление. Според сигнала престъпленията, към които Борисов подбужда, са за употреба на насилие спрямо хора, поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, които си поставят за цел или системно допускат такова насилие; участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и за принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

На 14 май 2016 г. прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Според държавното обвинение няма данни за подбуждане към дискриминация, тъй като използваните от Борисов думи не били "в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати"; премиерът е нямал за цел да "налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение", а изразил "своя лична позиция".

Според прокуратурата няма данни и Борисов да е подбуждал към престъпление, тъй като "не е налице подбуждане към престъпление чрез проповед пред множество хора".

Жалбата си срещу отказа на прокуратурата, БХК аргументира с неговата необоснованост и противоречие със закона. В постановлението си прокуратурата използва произволна дефиниция на "дискриминация", която не съществува в никой нормативен акт и противоречи на съществуващите легални определения, пише в жалбата.

Освен това изводът на прокуратурата, че няма подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, тъй като изявленията на Борисов не били "в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати" противоречи на закона, според който е достатъчно да има подбуждане към дискриминация или насилие, и без да има подбуждане към омраза. "Дискриминацията и насилието са въпрос на действие, а не на чувства и отношение", аргументират се БХК в жалбата си.

Според жалбоподателите необоснован е и изводът на прокуратурата, че с изказванията си Борисов е изразил "своя лична позиция". Тъй като Борисов е направил изявленията си не като обикновено физическо лице в частен кръг, а публично в качеството си на министър-председател на България пред множество журналисти с цел и с неизбежен резултат те да разпространят изказванията му сред цялото обществото.

"Това не е "лична" позиция, а е позицията на властта", отбелязва БХК.Маргарита Илиева: Според отказа на прокуратурата премиерът не знаел какво говори

"Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал "желанието и целта" да подбужда към престъпления", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК, цитирана в съобщението.

Според отказа на прокуратурата "премиерът нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така", допълва Маргарита Илиева.

Източник: Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?