17 Август 2016

Доган беше прав за сервилността на Борисов към Ердоган

Спомнете си речта на Доган през 2013 година за сервилността на Борисов към Ердоган. Днес тя звучи фатално актуално.

 

Сигурно и цар Иван Шишман си е мислил нещо подобно?

Спомняте ли си онази реч на Ахмед Доган? Не тази довела до падането на Местан от върха на ДПС, а онази от 2013, пред VIII Национална конфернция на ДПС. Там само се намекваше „…Искам само да припомня на нашия Герой-спасител(б.ред. Бойко Борисов), тъй като не обича да чете и хабер си няма от История, че няма нищо ново под слънцето на Историята. Затова той вероятно не знае, че така влиза в странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите…“.

По-късно се разбра, че Доган е съкратил речта си в нейната историческа част и пропуснал приликите между угодните за Турция на Ердоган действия на Бойко Борисов и сервилниченето на последните български управници от периода преди падането на България под османско иго. В част от медиите обаче излезе пълният текст на тази реч.

Днес малцина си спомнят думите на Ахмед Доган, а действията на Борисов само потвърждават извода, че си няма хабер от история. За това нека да си спомним друга част от тази полузабравена реч „…Стремежът на диктаторите към абсолютната власт е без граници. Те обикновено започват с показна прилежност, за да се харесат на публиката. Достигат своя апо­гей с популизъм и демагогия на тема Справедливст. И накрая стават жертва на същата машина на властта, която са създали…“.

Не , че Борисов и сега ще я разбере. Проблемът е друг и далеч надвишава нивото на (не)компетентност на българския премиер. Тепърва турските медии ще пласират внушения за връзки на Фетхуллах Гюлен и ДПС. Те правят същите внушения и за много други партии, организации и частни лица, в най-различни държави. Рано или късно, не само на България, но и на ЕС, НАТО и Русия ще им се наложи да бъде направен стратегически избор в разбирането на философското наследство на Гюлен – това дали той е теоретик на ислямския терор или реформатор на Исляма!?!

Как мислите – сервилниченето на Бойко Борисов пред Ердоган дали купува на страната ни някаква отсрочка за деня Х, когато ще се наложи да бъде направен този толкова важен за България избор?

Сигурно  и цар Иван Шишман си е мислил нещо подобно?

 

Източник: Гласове/Афера

< Назад към всички новини
Регистрация
?