04 Февруари 2016

Докладът на ЕК потъна в бг -политическия пейзаж

Евелина Славкова.


Видяхме и доста реакции от страна на политици, които дори смятат, че докладите са неработещи и унизителни, допълва тя.

България всяко чудо трае три дни. Времето е показало, че докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са именно от тези чудеса, особено когато голяма част от политиците, към които са адресирани, проявяват незаинтересованост към написаното. Това каза за Фрог социологът  Евелина Славкова.

Нов министър на образованието - това е голямата новината от тази седмица. Другите две новини, които произтекоха около това събитие са ниската подкрепа и неодобрение от страна на опозицията, както и на партии подкрепящи правителството за издигането на вицепремиера Меглена Кунева за нов образователен министър, както и препотвърждение на факта, че Реформаторския блок е в насипно състояние.
 
Аритметически видяхме как се случи избирането на Меглена Кунева и през това избиране и факта, че предсрочни избори не са желателен вариант за голяма част от политическите партии в Народното събрание, казва още социологът.  

Друга важна новина, която някак си потъна в публичното пространство, а оттам и в общественото съзнание, е поредният доклад  на Европейската комисия за напредъка на България и поредното препотвърждение, че проблемите просто не се решават, допълва социоложката.
     
Една от хипотезите, която се породи около тези две събития – министерската рокада, особено ускорена с активизиране на обществото по една от най-чувствителните теми в българската история и поредният негативен доклад за България са свързани и по-точно, че  рокадата е резултат от доклада.
 
Не можем да отречем, че нееднократно сме били свидетели на подобни сценарии, когато общественото внимание е било отклонявано от съществени теми с други по-маловажни, но не трябва да забравяме и една важна специфика на българския обществено-политически пейзаж, а именно, че в България всяко чудо трае три дни, смята тя.

Времето е показало, че докладите по механизма за сътрудничество и проверка са именно от тези чудеса, особено когато голяма част от политиците, към които са адресирани, проявяват незаинтересованост към написаното. Видяхме и доста реакции от страна на политици, които дори смятат, че докладите са неработещи и унизителни, категорична е социоложката.

Взаимосвързаност между промените в образователното министерство и поредния мониторингов доклад има. Но не толкова дебата около номинацията на Меглена Кунева, колкото скандалът, които се разгоря със съдържанието на учебниците успя да отклони вниманието от важната тема, а именно какво ни казват този път и за пореден път от ЕК за нашия напредък по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията, в борбата срещу организираната престъпност след година, в която битката за съдебната реформа изпъкваше, категорична е тя.

С дебатът „робство“ или „съжителство“ се предизвика публичен линч на министър Танев, а решение бързо се намери с неговото отстраняване. Не стана ясно какво се случва с дебата около тези думи, защото поисканата оставка на проф. Танев от премиера бе успокоителното хапче за общественото недоволство.
 
А проблемът за поредната констатация от страна на ЕК, че властите нямат воля да се борят с престъпността и корупцията и да изградят работещо правосъдие, отново получи внимание минимум и от обществото и от управляващите, завършва коментара си Славкова.

Бележка на редактора

Така е. Най-сетне има знак за надежда, че социологията, такава, каквато довчера се лансираше, като "слугиня на практиката" /вж. Елизабет Ноел- Нойман, Спиралата на мълчанието. Общественото мнение - нашата социална черупки" издание София, 2001/ има шанс да се върне сред науката.

Макс Вебер , а не Янева, или там Райчев  и сие,  бе дефинирал социологията като наука за "смисъла на социалните факти". Има надежда, стига да се отвърнем от тези, които заляха екрана със скудоумия. Копчето, копчето, както се вика. То ще ни спаси, може би.
 
Но не съвсем, докато една "напазарувана" медийна среда у нас не продължи да си бълва мантрите и "наративите". Предназначени да накарат общественото мнение да говори с .....корема си. На тази "вентрология" трябва да се сложи край. 

А  българската социология да бъде там където и е мястото.

До гражданина, до националния интерес, до всичко, което терзае българина. И да му бъде маяк в тъмата. Тя вече дава признаци да се разсейва, не чувствате ли?
 
Идват нови българи и българки. С познание, дай боже и с тъй нужната нам етика на една нова отговорност пред собствения си народ и националните ни интереси.

Ние сме зад тях, пред тях и там, където потрябва. Защото те трябва да продължат натам, накъдето сме мечтали.
И да стигнат.


За чиста и справедлива република!
< Назад към всички новини
Регистрация
?