26 Юни 2014

Държавата е дестабилизирана, а ролята на прокуратурата - вредна

Когато управляващите абдикират от своите отговорности и когато гражданското общество е натикано в ъгъла, погнусено от безспирните скандали по върховете на политиката, управлява прокуратурата. Това е не само нередно, не само е сигнал за порутената институционална система на България, то е симптом за болна държава!
Независимо кой стои зад прокурорските набези в банки и държавни институции, подобни действия са недопустими, ако няма ясни и категорични доказателства за извършено престъпление или за подготвяно такова. Недопустими са и заради заклеймяването на публични фигури като престъпници, преди за това да се е произнесъл компетентен съдебен състав!
Отделен е въпросът, че чрез действията си прокуратурата дестабилизира и дискредитира частни и публични институции, което се отразява на десетки хиляди български граждани, станали неволни свидетели на скандален конфликт между народен представител и мажоритарен собственик на голяма българска банка. Невинните жертви на тази неприкривана вражда, примесена с неразбираеми за една демокрация заплахи за убийство, са български граждани, с избирателни права и права на собственост, които всеки ден биват безжалостно узурпирани.
Прокуратурата не е и не може да бъде участник в това ограбване на лични средства и лично достойнство, на който и да е български гражданин. Прокуратурата по конституция и по призвание трябва да е на страната на суверена, а не да е кукла на конци в един междуличностен спор, разиграван пред очите ни с нашите пари и бъркащ в нашите джобове.
Затова ние от „Република БГ“ апелираме прокуратурата да започне да изпълнява конституционните си задължения като обвинител от името на народа, а не по поръчка на отделни хора, пък били те й народни представители или богати банкери.
Отправяме призив към управляващите и парламентарната опозицията да вземат категорично отношение към силно вредящия на имиджа на България конфликт и да защитят достойнството и парите на българските граждани, в името на които твърдят, че управляват.
Ние от „Република БГ“, искаме възможно най-бързо да се постигне национален консенсус за дата за предсрочни парламентарни избори, понеже сме категорични, че това правителство и този парламент са изчерпали своя ресурс и потенциал да изведат страната ни от тежката политическа и икономическа криза.
Всичко, което се случва в последните месеци в България е ясен знак, че има тясна, задкулисна и силна спойка между едрия бизнес и политиката. Ние неведнъж сме казвали, че ако има такива обвързаности, те трябва да бъдат публични, регламентирани и да не ощетяват интереса на българските граждани.
Нашата инициатива за свикване на референдум за премахване на държавните субсидии за партиите имаше и тази цел: да разкрие нездравата връзка между политическия елит и сенчестите бизнеси, да се осветлят зависимостите между участието във властта и успешните бизнес начинания, да се прекъсне възможността чрез парите на бизнесмените да се генерира политическо влияние, а то от своя страна да бъде сигурен източник на печалби, които после да се инвестират в разширяване на политическото влияние.
Продължаваме да твърдим, че държавните субсидии за политическите партии са вредни и могат да бъдат използвани в далеч по-нуждаещи се публични сектори като социалния, образователния, здравния, културния. И сега, независимо че политическите партии получават многомилионни субсидии от държавния бюджет, нерегламетираната им обвързаността с бизнес субекти, трупащи печалби с подкрепа на държавата и на гърба на данъкоплатците – български и европейски – е повече от очевидна.
Наша цел е и ще бъде освен премахването на държавните субсидии, осветяването, регламентирането и контролирането на обвързаностите между политика и бизнес, така че да не са във вреда на българските граждани и да не засягат материалното им благополучие.
Нашата кауза ще продължи! Ние сме решителни и компетентни!

< Назад към всички новини
Регистрация
?