12 Август 2016

Експулсацията на Бююк противоречи на закона

 

Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно.Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг по повод връщането на Абдуллах Бююк в Турция по искане на турските власти.

 

Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“, заяви Манолова.

Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на Българската Конституция и на Закона за бежанците“, подчерта омбудсманът.

Мая Манолова беше категорична, че процедурата по експулсацията е направена така, че  Абдуллах Бююк не имал възможност да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своята защита.

Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, каза още Мая Манолова.

По повод информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя отбеляза, че нито тя, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за тях, съобщава агенция "Фокус".

< Назад към всички новини
Регистрация
?