11 Април 2016

Енчев: България не е Източна Румелия! Посланик Гьокче да бъде отзован

Местан и Ердоган 

След като в края на 2015 година турският посланик в София Сюлейман Гьокче открито се намеси във вътрешните работи на Република България, оказвайки натиск върху активисти на Движението за права и свободи, днес той отново погази Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година и присъства на учредителния конгрес на партията на Лютви Местан, пише Велизар Енчев в специална декларация до медиите.

Партия „Българската пролет“ призовава министъра на външните работи Даниел Митов да приложи клаузите на Виенската конвенция и да отправи остър протест пред турската страна срещу недопустимото поведение на посланика на Република Турция в България.

За тази цел българският посланик в Анкара трябва да връчи нота в турското външно министерство, а българското МВнР е длъжно да използва съответните дипломатическите канали и задейства процедура за отзоваването на посланик Гьокче.

Обръщаме внимание на външното ни министерство, че независимите държави  не толерират подобни действия на чужди посланици и незабавно ги отзовават.

Ако МВнР не реагира на поредната провокация на турския посланик, това ще означава, че България доброволно се отказва от държавния си суверенитет и е със статута на Източна Румелия.

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?