18 Ноември 2014

Енергийните въпроси като прах в очите

През последните седмици слухове за добив на шистов газ в района на Велики Преслав вдигнаха местни жители на протест, протестираха и жители на села в Костинбродско срещу разрешение за проучване за въглища в района, а тези дни отново в медиите се заговори за рестарт на АЕЦ „Белене” – уж имало нови инвеститори, но конкретни предложения в Министерски съвет или в НЕК все още няма.

Истината е, че 25 години енергийният сектор в България се управлява неправилно и престъпно зад фасадатa на фалшиви дебати – като този за цената на тока, за или против добива на полезни изкопаеми или дебати в полза на един или друг лобистки проект. Такива дебати се използват умело от управляващите, под диктовката на енергийната мафия, за отклоняване на общественото внимание от истинския дебат, който ние като общество трябва да водим. За нас от ПП „Република БГ” той трябва да бъде за това как да се спрат кражбите и лобистките войни в енергетиката, от които страдаме всички – и потребители, и инвеститори.

За ПП „Република БГ” темата за енергетиката излиза от рамките на цената на тока, строим или не строим ядрени или други енергийни мощности, добиваме ли и как въглища, нефт и газ.

Въпросът за развитието на енергийния отрасъл в България е политическа тема от стратегическо значение, която изисква изграждането на цялостна стратегия по отношение на това:

  • Къде сме ние в рамките на енергийния пазар на ЕС
  • Къде сме в рамките на Балканите
  • Какви са собствените ни потребности и с какви ресурси разполагаме

Когато си дадем отговор на тези въпроси, тогава ще имаме отговорите и за цената на тока, дали трябва да строим нови мощности и какви да са те и т.н.

Крайно време е енергетиката в България да излезе от противопоставянето „русофили-русофоби“, „американофили-американофоби“, защото всеки инвеститор е добре дошъл, стига да удовлетворява националния ни интерес и цената, която можем да си позволим.

Ние от ПП „Република БГ” разбираме енергийната независимост като способност на институционалната държава да оценява всеки енергиен проект от гледна точка на националния интерес. Важен е и въпросът за контрола, в това число антимонополното законодателство и участието на гражданите. Важно е държавата да има силни и независими институции, които да дадат своята експертиза в сектора и ясна визия за развитието й.

< Назад към всички новини
Регистрация
?