12 Февруари 2016

Ердоган: Да, заплаших да насоча бежанците към България

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че е заплашил ЕС да насочи мигрантите към България и Гърция. В реч на бизнес среща в Анкара той засегна въпроса и за публикуваните в гръцката преса протоколи от срещата му миналия ноември с евролидерите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск по време на форума на Г-20 в Анталия.

Според протоколите той заявил дословно: „Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“.

Ердоган подчерта, че изтеклите протоколи не били повод за червене, не били „документи на срама“. „Ние казваме това при всяка възможност, това не е тайна“, изтъкна президентът, цитиран от „Дейли сабах“, предаде БГНЕС. Той продължи, че изтичането на протоколите са „опит да се нападне Турция".

„Ако сте прочели протоколите, ще видите, че Турция настойчиво защитава своите права и правата на мигрантите. И ние изразихме желанието ЕС да се държи честно спрямо Турция и да изпълнява совите задължения“, изтъкна държавният глава, цитиран този път от ТАСС.

Източник: БГНЕС/ТАСС

< Назад към всички новини
Регистрация
?