26 Юли 2016

Ердоган: ЕС не изпълнява обещанията си за бежанците

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци и обвини европейските правителства в непочтеност, в интервю за германската телевизия А Ер Де.

 

"Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях", казва Ердоган в интервюто. По думите му, Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на сирийските бежанци, а от обещаните три милиарда долара досега ЕС е отпуснал само символична помощ от един - два милиона, съобщава БТА.

"Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?"

През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия. От своя страна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

Турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и управляващите трябва да се вслушат в него, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервюто, цитирано от Ройтерс.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен, напомня БТА.


< Назад към всички новини
Регистрация
?