20 Юли 2016

Ердоган прави забранения знак на „Мюсюлмански братя”

Президентът на Турция прави пред народа си знака на „Мюсюлмански братя”. Става дума за четири вдигнати пръсти и свит палец. „Мюсюлмански братя” е най-голямата ислямска политическа група.

Ердоган прави забранения знак на „Мюсюлмански братя”
 

 


Знакът, известен като „Рааб” /четири/, стана популярен след свалянето на египетския президент Мохамед Мурси, който бе издигнат от „Мюсюлмански братя“. Именно той го използва пред масите, за да им повдигне духа.
 
Знакът е забранен в Египет, защото се счита за символ на тероризма. Ердоган, обаче многократно показва четирите си пръста. Последно направи  „Рааба” в неделя сутринта на истанбулския площад “Таксим“. Символичният жест бе придружен с думите му: „Мои мили, братя”.

От самото си създаване в Египет през 1928 г. „Мюсюлмански братя” извършват мащабни политически убийства и многобройни държавни преврати. Това е и причината те да бъдат считани за терористична организация в повечето арабски държави. Според експрети,  братството е създадено от британските разузнавателни служби, било е покровителствано от нацистите, а след това преминава в ръцете на ЦРУ.

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?