25 Февруари 2016

ЕС обсъжда затваряне на вътрешни граници в Шенген

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана. Ще се проведе и дискусия за възможността за двегодишно прекратяване на свободното движение през някои вътрешни граници в Шенген.

Българската позиция ще представи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, съобщава БНР. 

Възможните последици от прилагането на чл. 26 от Кодекса на Шенгенските граници за първи път официално е в дневния ред на вътрешните министри. Мярката би дала юридическо основание на страни, като Австрия и Германия, да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум две години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС.

За да се стигне до там обаче, първо Европейската ккомисия трябва да прецени дали до април Атина е взела препоръчаните мерки за спиране на потока от нелегално идващи хора през морето и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Въвеждането на контрол в свободното пространство Шенген би донесло загуби от 3 млрд. евро, по разчети на Европейската комисия. Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън ЕС обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци. Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър. 

Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.

Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?