19 Март 2016

Евакуация в „Булгартабак“: Пеевски продаде дела си в компанията

 
Втора сделка за седмицата има и с акциите на Едоардо Миролио, но на значително по-висока цена. Междинният собственик спечелил 9 млн. лв. от разликата ще остане скрит.
Евакуация в „Булгартабак“: Пеевски продаде дела си в компанията

Видимото акционерно участие на Делян Пеевски в „Булгартабак“ причключи. Със сделка извън регулиран пазар (ОТС сделка), сключена чрез инвестиционния посредник „Капман“ днес са прехвърлени 368 361 от „Булгартабак холдинг“.

Това съвпадна абсолютно точно с дела, който е притежание на „Табако Инвестмънт“. Компанията е собственост на „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. 

Те купиха дружеството през август 2015 г. от неизвестаната дубайска офшорка „Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед“, представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Колко точно Ирена Кръстева е платила за „Табако Инвестмънт“ (респективно акциите в „Булгартабак“), не е ясно.

Според договора между нея и Петър Манджуков цената на сделката, начинът на плащане и срокът му се определят по Рамково споразумение от 22 юли 2015 г. Така цената остава скрита.

Ясна обаче е цената платена при сделката сега. Купувачът е платил по 66 лв. за акция или 24.3 млн. лв. Това е със значителна премия над текущата пазарна цена, която се срина под 50 лв. в последните дни. 

Забележително е, че днес има и втора крупна сделка с акции на „Булгартабак“. Тя отново е ОТС и е минала през „Капман“. Трудно е да си представим, че това е съвпадение. Двете сделки най-вероятно са свързани, или от страна на купувача, или на продавача. 

Продаденият дял е съставен от 531 950 акции и той напълно съвпада с книжата, които само до преди два дни притежаваша италианският инвеститор Едоардо Миролио. Този пакет акции обаче смени собственика си само преди три дни. Тогава в сделка на извън регулиран пазар, но на БФБ делът на Миролио смени собственика си срещу 26.6 млн. лв. Днешният купувач е бил доста по ларж, защото е платил за същия брой акции 35 млн. лв. 

Така само за дни, изпълнявайки посредническата си роля някой е спечелил 9 млн. лв. Чисти, пари с доказан произход. Кой е той може изобщо да не разберем. Сделките с акции над 5% се оповестяват всяка седмица в специален бюлетин на Централния депозитар. Но системата на отразяване на сделките с акции в Централния депозитар включва период от деня на сделката + два дни (t+2). 

Така в бюлетина следващата седмица ще се появи последният собственик, който и да е той. Не е изключено купувачът на дела на Миролио и на Пеевски да е един и същ.

В свой текст вече прогнозирах, че излизането от "Булгартабак" ще донесе печалба на Пеевски от поне 8 млн. лв. Че ще напусне цигарената фабрика Пеевски обяви още преди повече от месец. Тогава тоя обяви плановете си чрез писмо до медиите и аргументира решението си с лошия имидж, който без да иска създава на дружеството.

Сделките сега обаче идват на фона на критични събития и съобщения от цигарения холдинг. Във вторник „Булгартабак“ обяви, че спира да продава цигари към дубайските си поделения заради „негативния имидж“, който медии създават за тези операции.

Реалната причината обаче е натискът, който има над компанията заради заливането на пазара в Турция с нелегални цигари, произведени от „Булгартабак“. Данните за това бяха огласени от доклад на турските служби и бяха цитирани от турски и български медии. 

Източник: Гласове

 

„Булгартабак“ обаче реагира на публикациите едва сега като ги обяви за причина, която ще доведе до съкращаване на хора. 

 

Днес пък в свои публикации "Биволъ“ и „Фрогнюз“  съобщиха, че софийската цигарена фабрика на холдинга спира да работи. Това, като цяло, не е голяма изненада, защото е част от плана на „Булгартабак“ за преструктуриране на производството. Но е поредният стресиращ факт около компанията. Наред с обявения отказ от пазара в Близкия изток, който носи значителна част от приходите на холдинга. 

 

В свой текст за схемата, по която „Булгартабак“ продава вБлизкия изток разказах как годишното отклонение от прихода за публичната компания като се използват верига от продаващи си една след друга фирми достига 35 мин. USD. На значително по-големи суми се оценява контрабандата на цигари, проиведени във фабриките на БТ в България.

 

Източник: http://www.miroivanov.com/2016/03/blog-post_18.html

 

 

Още от категорията

 
 

Напиши коментар

 
 
 

Гласове ТВ

 

Скандалът

 

Изгубената България

 

Кино

 Героините на Изабел Юпер

Героините на Изабел Юпер

Изключителна актриса, Изабел Юпер се преобразява в роли по нейна мярка. В театъра се превъплъщава в една Федра с множество лица в постановката на Кшищоф Варликовски; в киното преосмисля свободата във...

Вътрешни гласове

"Абе не знам дали съм от бохемата на София, но в нашия приятелски кръг няма еснафи. Правехме всичко, както ние го мислехме. А и без чувство за хумор на този свят не се живее! Много е скучно. Вземаха н...

Историята на една снимка

Няколко снимки, които ще разбият сърцето ви

Няколко снимки, които ще разбият сърцето ви

16.03.2016 21:00
 

Музиката на Гласове

Keith Jarrett, In your quiet place, 1975

Keith Jarrett, In your quiet place, 1975

This is a solo version of a great Jarrett tune. Jarrett played it as an encore probably in Munich 1975. (He also played it as an encore during the solo concert in Paris 1975.) The original version was...

Стани фен

< Назад към всички новини
Регистрация
?