20 Август 2014

Фалитът на общини е резултат от поредица слаби управления на държавата

Обявеният от община Раднево технически фалит е поредният етап от задълбочаващата се политическа и финансова дестабилизация. Под заплаха са още 18 средни и по-малки общини. Случващото се е логично продължение на скандалите по актуализацията на държавния бюджет в Парламента преди неговото разпускане.

Тънките партийни сметки и безотговорното поведение на водещи политици, както от управляващите партии БСП и ДПС, така и от опозицията в лицето на ГЕРБ, могат да доведат до блокиране на жизненоважните за нормалното функциониране на страната местни администрации.

Фалитът на общини води не само до спиране на електрозахранването в общинските сгради, не само до неизползването на климатици от общинските служители. Фалитът на общини поставя под въпрос откриването на учебната година в десетки български училища и ще доведе до закриване на общински болници, в които се лекуват десетки хиляди български граждани.

Проблемите са едни и същи от години и голямата вина за задълбочаването им носят поредицата слаби управления на държавните дела. Неизплащането на концесионни такси, драстичното орязване на необходимите бюджетни средства, спирането на парите от европейските фондове, заради лошото им управление и високите нива на корупция, отблъскването на инвеститорите, доведоха през годините много общини до ръба на фалита и ги принудиха да станат просители на допълнителни държавни средства. Подобно унижение на общините е недопустимо, а деленето им на бедни и богати вредно.

За „Република БГ“ проблемът с фалита на общини е част от националния проблем със слабите и неработещи институции. За нас практиките по орязване на общинските бюджети за сметка на задоволяване на партийни апетити за усвояване на публичен ресурс, носят и ще носят вреди на цялото общество.

В „Република БГ“ сме убедени, че за да се преодолее този проблем е необходимо цялостно преструктуриране на бюджета, необходимо е съкращаване на раздутата държавна администрация, необходим е нов институционален подход, при който да се заложи на институциите като подпомагащи гражданите, а не като спъващи инициативността и предприемчивостта.

В програмата на „Република БГ“ сме заложили конкретни мерки като първи стъпки за преодоляването на този ендемичен за българските общини проблем. В частта за държавната администрация правим предложения за цялостни законодателни промени свързани с администрацията и промяна в подхода към българските граждани като потребители на административни услуги, за които плащат чрез данъците си.

Държавната и общинските администрации все още са големите длъжници на хората. Те имат право да получават предлаганите от администрациите услуги и да не стават неволна жертва на безплодни междупартийни кавги.

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?