14 Ноември 2015

Франция е затворена, светът е потресен

Родината на свободата и демокрацията е затворена и нейните жители не могат да ходят свободно по улиците. Тази констатация поради безпрецедентните мерки за сигурност в Париж и цяла Франция шокира света.

Редица световни лидери реагираха на трагедията, случила се предишната нощ в Париж.

Иранският президент Хасан Роухани , който трябваше да посети първо Рим, а след това Париж, е отложил пътуването си заради терористичните атаки в Париж. Междувременно външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че ще участва на преговорите във Виена, свързани със Сирия, „за да обсъди борбата срещу „Ислямска държава“ и екстремизма.

„Шокирани сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, които ние осъждаме по най-категоричен начин с папа Франциск и с всички, които обичат света“, пише в официално заявление на Ватикана. „Това е нападение срещу цялото човечество, което иска решителни и правилни отговори за нас всичките“, следва в документа.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е говорил по телефона с колегата си от САЩ Барак Обама много скоро след серията терористични актове в Париж. Оланд е обсъдил с Обама съвместната борба с тероризма. По-рано президентът на САЩ заяви, че страната му предлага на Франция помощ във връзка с терористичните актове в Париж.

В най-големите градове на САЩ са засилени мерките за сигурност във връзка със серията терористични атаки в столицата на Франция. Режим на повишена готовност са обявени в Ню Йорк, Бостън, Маями, Чикаго и Лос Анджелис. По-рано стана известно, че под засилена охрана е поставено и френското посолство във Вашингтон.

 

Източник: "Гласове"

< Назад към всички новини
Регистрация
?