10 Декември 2015

Френският посланик: Имаме съмнения към съдебната реформа, но ще видим


Френският посланик: Имаме съмнения към съдебната реформа, но ще видим
Ксавие Лапер дьо Кабан

Защо посланиците понякога говорят за реформата в България? Когато страната се присъедини към ЕС , другите държави-членки и ЕК мислеха, че тя не е готова в областта на правото и за това трябваше да се създаде механизъм за оценка и сътрудничество. Това каза френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по НТВ.

Така щяхме да  помагаме на българските власти да реформират съдебната си система. Всяка година има такъв доклад. Румяна Ченалова  беше пример за съдия, която е в схема за корупция. Тази съдийка  каза интересни неща като например, че  бившата председателка  на СГС ,  е била под влияние на други хора. Като че ли съдиите не са независими хора. Това трябва да се разследва. ЕС  е свободно пространство, което значи, че трябва да има доверие между нас и директивите ни се прилагат във всяка страна. Трябва да сме сигурни, че продуктите, които пътуват до Франция, тук се контролират. И ако има нарушение, ще има правосъдна система.

Това важи за хората и парите. Ако има механизъм за наблюдение, значи че има доверие. Оказа се, че в Париж са притеснени. Една година чакаме реформи.Тази реформа на Конституцията  е първа степен. Имаше до вчера една явна воля на правителството да се реформира съдебната система. Има някои плюсове в реформата, но ние очакваме новият министър на правосъдието да продължава в тази посока. Трябва да се  създаде независима съдебна система. Сега има съмнение, но ще видим.

Източник: Фрогнюз

< Назад към всички новини
Регистрация
?