10 Юни 2016

Георги Готев: САЩ не искат Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Интервю на Елена Дюлгерова

 

„Въпреки че България има официална кандидатура за поста Генерален секретар на ООН в лицето на Ирина Бокова, Кристалина Георгиева продължава опитите да преобърне решението и да получи номинацията. Кампанията на Георгиева продължава с пълна сила.“ Това казва в специално интервю за „Гласове“ журналистът Георти Готев. По думите му, вчера 9 юни, Георгиева е била на срещата на Билдербергите в Дрезден, където бившият шеф на Комисията Жозе Мануел Барозу се е опитвал да я позиционира като наследник на Бан Ки-мун. „Георгиева изобщо не се интересува от поста президент на България“, коментира Готев.
 
Георги Готев: САЩ не искат Кристалина Георгиева за шеф на ООН

 Георги Готев

-В разговор с вас преди време стана дума за това, че Кристалина Георгиева харчи милиарди евро европейски пари, за да си прави пиар кампанията за шеф на ООН. След като официалният кандидат на страната ни е Ирина Бокова, имате ли информация, че тази кампания продължава или  Георгиева се цели към поста на президент на България?

 -Въпреки че България има официална кандидатура за поста Генерален секретар на ООН в лицето на Ирина Бокова, Кристалина Георгиева продължава опитите да преобърне решението и да получи номинацията. Кампанията на Георгиева продължава с пълна сила. Вчера (9 юни) Георгиева беше на срещата на Билдербергите в Дрезден, където бившият шеф на Комисията Жозе Мануел Барозу се е опитвал да я позиционира като наследник на Бан Ки-мун. Георгиева изобщо не се интересува от поста президент на България.

-Много се коментира „картончето“ на Георгиева като агент на ДС, лично председателят на Комисията по досиетата се зае да проучи този въпрос. В крайна сметка има ли българският еврокомисар „картонче“?

-Това „картонче“ засега съществува като реплика на премиера Бойко Борисов, който пред различни аудитории е казал, че не може да номинира Георгиева, "защото има картонче". Дали наистина съществува може да гадаем.

В писмото, което председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов написа до мен в отговор на мои въпроси, той обяснява, че неговата служба е поискала от тайните служби данни за принадлежност на международните служители на България към бившите служби на ДС, но до момента, когато получих писмото, това беше 20 април, всички списъци не са били получени, а в наличните името на Георгиева не е фигурирало.

Аз смятам, че премиерът Бойко Борисов е отлично информиран. На следващия ден след разговора, който той проведе с Георгиева, за да я уведоми за решението си да номинира Бокова (8 февруари), Георгиева е поискала да й бъде направена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Защо? Причината е, че Борисов е казал на Георгиева, че не може да я номинира, защото има „картонче“.

 - Във ваша публикация в сайта EurActiv разкривате, че има правна възможност трета страна да номинира Георгиева за генерален секретар на ООН. Обяснете по-подробно как стоят нещата в този аспекст.

- Няма такъв прецедент, но не би било незаконно ако трета страна номинира Георгиева. Споменава се името на Албания. Аз обаче не виждам как Русия ще подкрепи кандидат на Албания. Ходил съм в Тирана, там американското знаме се вижда по-често от албанското.

-Ако все пак Георгиева бъде номинирана, САЩ биха ли  я подкрепили?

 -Разполагам с информация, че правителството на САЩ не иска Кристалина Георгиева. Британска частна фирма, наета от правителството на САЩ, разследва миналото на Георгиева.

Те влязоха във връзка с мен, имам проведени телефонни разговори, разменени имейли, в които това е казано и написано от тях ясно. Те са били в контатк и с други хора в България. Не мисля, че съм бил полезен на тази фирма. Казах им, че каквото знам, го пиша в моите статии, и че не продавам информация на частни шпионски фирми.

 - Намеквате, че бившият португалски евродепутат Марио Давид е натоварен с мисията да лобира за Кристалина Георгиева. Каква е истината и какво стои зад нея?

- И Марио Давид, и Барозу са португалци. Аз съм сигурен, че те играят двойна игра. Целта им е да ликвидират най-силната кандидатура, тази на Бокова, за да разчистят терен за своя сънародник Антонио Гутереш.

-От публикацията ви става ясно, че поддръжници на Георгиева в София, които са в близост до фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество“, оказват натиск върху Борисов да оттегли кандидатурата на Бокова. Възможен ли е такъв ход от страна на Борисов?

-Аз дълбоко вярвам в интуицията на Борисов, който не се подаде на натиск и когато Австрия поиска България да оттегли кандидатурата на Бокова за шеф на ЮНЕСКО, в полза на Бенита Фереро-Валднер, която тогава беше много по-известно име, като бивша еврокомисарка. Борисов тогава каза на австрийците да си гледат работата. Свалям му шапка за това.

Борисов според мен много добре разбира за какво става дума. В ЕНП има една креслива неоконсервативна прослойка, която много му досажда, но премиерът разбира, че няма ЕНП да избере Генералния Секретар на ООН. Нито Билдербергите, нито Сорос.

Представяте ли си как ще се отнесат Китай и Русия, нека спомена само тези две постоянни членки на Съвета за сигурност, към кандидат на Билдербергите?

Борисов прекрасно осъзнава, че силният кандидат е Бокова.  Ще потърпи малко натиска на хората на Сорос, те няма да го уплашат.

- Какво в крайна сметка се цели със сложните интриги около участието в надпреварата на ООН на Кристалина Георгиева – по всичко личи, че тя едва ли има шансове да се добере до високия пост?

- Какво целят двамата португалци вече обясних. Кристалина Георгиева няма шанс. Въпросът тогава е какво целят хората на Сорос, кресливата неоконсервативна прослойка в ЕНП, Билдербергите?

Те целят да провалят шанса на Бокова. Те не искат българка начело на ООН. Но няма да им се получи играта.

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?