22 Май 2016

Христо Стоичков трогна и обедини българите

Един голям спортист и човек ни напомни: „ Уважението и любовта не се купуват. Те се доказват.”

Автор: д-р Ваня ШИПОЧЛИЕВА, Студия Трансмедия, 21.05.2016

 „Господи, к Тебе прибегох. Научи мя творити волю Твою, яко Ты еси Бог мой» - при тези слова от прочутото православно песнопение, близо 42 000 души на стадион «Васил Левски» станаха от местата си в знак на изключителна почит.

Записът с гласа на големия българин Борис Христов направи момента наистина сюблимен. Това бе финалът на  юбилейния бенефис  на още един голям българин -  Христо Стоичков.

Завърши грандиозният спектакъл, юбилейният мач, наречен «50 години номер 8». Събитието бе белязано от силни емоции, проливен дъжд и много сълзи. То събра в приятелски мач световни футболни величия, които през годините са били съотборници или противници на терена, но в живота са запазили уважение и най-сърдечни чувства един към друг. Присъстваха представители от различните клубове в кариерата на Стоичков, звезди от "златното българско поколение", което спечели бронзовите отличия на Световното първенство в САЩ  през 94-та, както и чужди футболисти.

Преди юбилейния мач българите сякаш се върнаха към годините, когато Кавалерът на "Златната топка" за 94-та година бележеше  успехи по футболните терени по света, прославяйки името на родината. Спомниха си, че на 20-ти май 92-ра „Дрийм тийм" на Барселона, спечели първата Европейска шампионска титла.

Това  подчерта и самият Христо Стоичков пред репортер на „bTV: „20-ти май е специална дата за България, за мен, за моята, фамилия, за моите приятели, за всички… На тази дата  един българин седна на ложата на Уембли”. След повече от две десетилетия, пак на  същата дата Христо Стоичков развълнувано се обърна към българите:

Голямо благодаря! Без вас никога този стадион нямаше да бъде пълен и златните момчета нямаше да сме там, където сме. Благодаря на всички! Този празник е за вас!“

Мачът започна с 88 гайдари, които влязоха на терена и поздравиха участниците. Малко преди това Стоичков почете паметта на големия футболист Трифон Иванов. На фона на "Излез е Дельо хайдутин" всички на трибуните и на терена отдадоха почит към великия футболен защитник. Фланелка на България с надпис „Иванов" Стоичков подари на децата на покойния си приятел, полагайки старание да овладее сълзите си.

Второто много силно вълнение за юбиляра  настъпи в 14-ата минута  на футболната среща, когато тя бе прекъсната и присъстващите отдадоха почит  към  легендарния холандски треньор Йохан Кройф. Под мощните аплодисменти от трибуните неговият внук получи специална фланелка от Стоичков.

За пореден път Камата положи мъжки усилия да спре сълзите си, поглеждайки към небето. То сякаш се разтвори и обля с проливен дъжд  играчите на терена. Емоциите не стихнаха и на полувремето, когато Стоичков и съотборниците му от „Дрийм тийм" изнесоха на терена. Купата на европейските шампиони, спечелена начело с Кройф. Тогава няколко съотборници от същия тим облякоха оранжеви фланелки с  номер 14, като показаха своето признание и уважение към холандеца.

Отборът на Камата се състоеше от прочути футболисти от българския национален тим. Противници им бяха световни звезди, които обаче не успяха да се противопоставят  на нашите. Домакините спечелиха с 4 на 1 срещу гостите в двубой, който продължи 67 минути. Първият гол отбеляза Красимир Балъков в 11-та минута, след красиво изиграна комбинация между Лечков, Емил Костадинов и Красимир Балъков, с която бе преодоляна ловкостта на вратаря Хорхе Кампос.

Вторият гол бе на Димитър Бербатов в 42-та минута, а третият – на  Мартин Петров в 52-та минута. Самият Стоичков отбеляза гол от дузпа. Почетното попадение за звездите бе дело на Людовик Жули в 64-та минута. Последният съдийски сигнал постави началото на обиколка на терена, която пре

дставителите на двата тима извършиха с удоволствие, поздравявайки  феновете си. После Камата взе микрофона и горещо благодари на всички с думите: „Показахте още веднъж, че и в студ в дъжд, вие отново сте тук, за да уважите този празник. Той е за вас… Ние израснахме с вас, придобихме сила благодарение на вас, без вас нямаше да побеждаваме, без вас нямаше да има 4-то място в САЩ. Благодаря ви от все сърце. Този празник е за всички българи, защото те го заслужават и аз не съм забравил, че съм тръгнал оттук.”

По-рано в същия ден Христо Стоичков бе приет от президента Росен Плевнелиев  в Гербовата зала, където беше удостоен с почетен знак за изключителен принос към България и българския спорт, за особени заслуги към европейския и световен футбол, за  социална  ангажираност и подкрепа на обществено значими каузи, както и по повод на своята 50-годишнина.

Преди бенефиса си легендата на родния футбол се срещна с българския патриарх и софийски митрополит Неофит и получи благословията му, заедно с  висока оценка  за благородните си начинания. (Кавалерът на "Златната топка" подпомага талантливи млади хора в създадените от него по света футболни академии, частен телевизионен канал и младежки школи.) Уважение и приятелство засвидетелстваха към Стоичков и всички гостуващи за  юбилея му футболни звезди.

Спектакълът в чест на Камата се превърна в грандиозно събитие, което вече стана част от най-новата история на нашия спорт. Това  беше изключителен празник, който развълнува, трогна и обедини българите. Един голям спортист и човек ни напомни: „ Уважението и любовта не се купуват. Те се доказват.

Източник: Фрогнюз

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?