14 Юли 2014

Има ли злонамерен план за съсипване на Република България?

В последните дни се разрази огромен публичен скандал, който разклати из основи държавността и постави под съмнение стабилността и устойчивостта на демокрацията в България.

Мълвата за източените от 2011 година насам  205 милиона лева и липсата на документи за раздадени кредити към свързани лица в размер на 3,5 милиарда лева, е шокираща. Става въпрос за една от най-големите банки в страната КТБ, в която се държат огромни средства на държавни дружества и в която много честни и спестовни български граждани бяха подлъгани да депозират парите си заради високите лихви.

Оказва се, че тази пирамидална структура погълна бъдещето на мнозина заради безотговорни политически сметки и лични вендети между разпределящи порциите на властта политически партии и лидери.

Ние от „Република БГ“ питаме докога държавните институции ще бездействат при явно нарушаване на законите, разкрито едва след избухването на скандала, но не останало скрито в последните години? И докога ще действат само „по заповед отгоре“ без зачитане на елементарни правни, а в по-широк план и демократични процедури?

Поведението на Иван Искров, управител на Българска народна банка, още по-малко поведението на управляващи и опозиция, може да бъде определено като адекватно. Липсата на усещане за справедливост и защита на обществения интерес е смайваща, а опитите да се вземе решение в частна и тяснопартийна полза е подсъдно и граничи с национално предателство.

Личните „катарзиси“ на остарелия и изхабен политически елит вече отдавна не са достатъчно условие за стабилизиране на институциите, на икономиката и на държавността. Република България има спешна нужна от политически катарзис и мащабна промяна. Това може да стане само чрез навлизане на нови, отговорни, смели, решителни и компетентни хора в управлението на страната.

Носителите на този нов подход могат да бъдат само моралните, отговорните, успешните професионалисти, за които България е над всичко, а българският национален интерес е водеща нишка във всяко тяхно действие.

Готови сме като партия с ясна визия, ясни цели, ясни приоритети и принципи, да предоставим целият си експертен и интелектуален потенциал в услуга на европейското бъдеще и просперитет на България!

< Назад към всички новини
Регистрация
?