20 Ноември 2014

Инвеститорите не вярват на красиви приказки

Една от приоритетните теми на ПП „Република БГ” е развитието и стимулирането на иновативността и високите технологии чрез бюджетни средства. За огромно съжаление, държавата не полага никакви усилия нито за подпомагане развитието на българските компании в този сектор, нито за привличането на чуждестранни инвеститори.

Пречките за инвеститорите (български и чуждестранни) през 25-годишния ни преход, са именно институционални. Инвеститорите не вярват на красиви приказки и хубави обещания. Те искат преди всичко работещи институции, силна държава и справедлива съдебна система. Те подхождат с недоверие към държава, в която законодателната среда е непоследователна и непредвидима, в която липсват антимонополни гаранции и е налице смазващ административен и партийно-политически рекет.

През последните 25 години се наложи именно такъв модел на отношение към сериозните инвеститори и те с пълно основание подминават страната ни. Българският бизнес също страда от тези институционални проблеми.

Затова спешно трябва да се гарантира справедлива пазарна среда, честна конкуренция, да се ограничи намесата на държавата по отношение на лицензионните режими, да се съсредоточи публичен ресурс за подпомагане на средния и дребен бизнес, да се облекчат значително условията за започване на бизнес. А в дългосрочен план да се изгради държава със силни, работещи институции, правоохранителна и съдебна система.

< Назад към всички новини
Регистрация
?