25 Април 2016

Искаме да гласуваме - стига трикове...

Живеещите и работещите в чужбина българи подготвят петиция до президента, парламента и премиера, в която се обявяват срещу недопустимите според тях изменения на Изборния кодекс. В нея се посочва, че ако текстовете влязат в сила, около 80 000 избиратели в чужбина няма да могат да гласуват.

Общото мнение на подписалите петицията е, че промените в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова те призовават президента да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс.

От народните представители пък се иска да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина и да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Призивът към премиера Борисов е да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР "Чужбина" и въвеждане на електронното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.

Петицията завършва с два хаштага #ИскамДаГласувам и #стигатрИКове

От вчера протести срещу избирателния кодекс се провеждат в редица градове в чужбина.

 
 Източник: Дневник,
  24 апр 2016

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?