07 Юни 2016

Истината на акад. Сендов: Тестът не е подходящ за децата

Тестовата форма не е най-подходящата за децата, а образованието е превърнато в индустрия и по този начин определени фирми печелят средства. Това коментира математикът акад. Благовест Сендов.

Истината на акад. Сендов: Тестът не е подходящ за децата
Акад. Благовест Сендов

Експертът не е против тестовете, а против това да имат водещо начало в изпитанието. Според него те имат своето място, но когато станат единствен начин, по който се проверяват знанията на учениците и студентите, са вредни.

"Цялата тази работа е свързана с един много сериозен проблем за демократичните страни - това е, че образованието стана бизнес. Плаща се да се направят тези тестове. Да не мислите, че са без пари. Те са направени, но не от учителите, може би и такива участват, но като част от някоя фирма. След това има софтуер за оценяване, защото резултатите трябва да се вкарат в компютъра и да излязат тези резултати и какво става ...", казва още пред  Bulgaria ON AIR акад. Сендов.

Тестовете са по-лесни за оценяване, посочи той. "Представете си, че дадете на 50 хиляди деца да напишат решение на задачите. Децата решават по различен начин. Трябва да ги оцените, да четете. А при тестовете е много лесно - зачеркнал тук, да го пуснем на компютъра и хайде 2-ка", добави акад. Сендов.

Много работа изисква да се направят тестовете и заради това се плаща много скъпо, не скри академикът.

"Това е проблемът - какво измерваме с теста. В дискусията, която е много активна в САЩ, че тестът дава числена оценка на резултатите от обучението, смята се, че дава и оценка на това, доколко добър е учителят. Щом учениците на един учител получават високи оценки на тестовете, значи този учител е добър и на него се дават бонуси. Добре, но тогава учителите какво правят - обучават учениците как да решават тестове, а не как да решават истински проблеми", отбеляза още той.
 
Frognews
< Назад към всички новини
Регистрация
?