22 Септември 2014

Иван Искров да подаде незабавно оставка, вместо да подстрекава към разширяване на кризата с КТБ

В интерес на цялото българско общество и на банковата ни система е управителят на БНБ незабавно да подаде оставка, вместо да подстрекава към разширяване на кризата с  КТБ, каквито опити направи в последното си интервю.

Дълбоко възмутен бях да чуя, как г-н Искров извърта в своя полза изказаната от мен и ПП „Република БГ“ констатация, че случаят КТБ е политически и институционален проблем. Иван Искров злоупотребява с тази позиция, като се опитва да си купи политическа индулгенция  за престъпното си бездействие и „затварянето на очи“ в продължение на години. Така той се опитва да отклони и   да насочи в погрешна посока общественото внимание от собствената си съпричастност към  поддържането и прикриването на истината в една банка, която бащата на валутния борд проф. Стив Ханке определя като „финансова пирамида“.

За пореден път ставаме свидетели на абсурдна ситуация, в която се предлага една грешка да се поправи с друга грешка. Причинените от политическите родители и ментори на КТБ финансови щети и възможни кражби не бива да се покриват с парите на данъкоплатците. Изказването на подобна теза от страна на управителя на БНБ е откровено подстрекаване към финансова злоупотреба под формата на директна „държавна помощ“ със средствата на българските граждани.

Случаят КТБ продължава да бъде болната язва в българската политическа и финансова система. Използвам случая да повторя, че решението за КТБ е едно-единствено - незабавно да се въведе компетентно и независимо кризисно управление, за да се разкрие истината за реалното състояние на банката и възможностите за решаване на проблема.

Казаното  от управителя на БНБ Иван Искров в неговото интервю пред БНТ е демонстрация на краен непрофесионализъм и пълна безотговорност. По всичко в изявленията на Иван Искров личи, че той продължава да отказва да си свърши работата, а най-логичното в такава ситуация е да се оттегли от поста си.

< Назад към всички новини
Регистрация
?