15 Юли 2016

Кери в Москва:

  •  За какво ще му бъде най-трудно да разговаря с Путин и Лавров

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристига днес в Москва  на двудневно посещение. Той ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин и с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Американските медии прогнозират сближаване на двете страни по някои въпроси, свързани със конфликта в Сирия, но едва ли може да се разчита на решаване на основните противоречия между САЩ и Русия. Ето и главните области, за които Москва и Вашингтон ще споделят възгледите си.

Снимка: Reuters

Главата на Държавния департамент на САЩ Джон Кери стана чест гост в Москва, но тази негова работна визита е особено обсъждана от американската преса. «Предполага се, че Кери и Лавров ще обсъдят детайлно възможността за обмен на разузнавателни данни и карти на целите на авиоударите в Сирия», съобщава CNN.  

«Администрацията на Обама предложи на руското правителство ново споразумение за Сирия, което ще задълбочи сътрудничеството между двете държави в борбата срещу терористите, в замяна на което Русия трябва да убеди правителството на Асад да прекрати бомбардировките над бойците, подкрепяни от САЩ», уточнява The Washington Post.

В полза на това, че е възможно споразумение по кризата в Сирия, свидетелства най-вече участието на Владимир Путин в обсъждането на темата: ако това беше обичайно дипломатическо посещение, присъствието на президента на Русия надали би било необходимо.

Само че, говорейки за сближаване, е важно да се имат предвид и съществените разногласия в позициите на двете страни по ситуацията в Сирия. От този комплекс от противоречия могат да се разграничат четири основни пункта.

 

Статутът на президента Асад

 

Позицията на Русия: Башар Асад е легитимен държавен глава на Сирия. Единствено сирийският народ може да определя съдбата на своя президент и всички решения трябва да се търсят на масата на преговорите.

 

Ако Асад бъде принуден да подаде оставка в условията на военен конфликт, Сирия, която семейстото му управлява над 40 години, ще потъне в хаос, подобен на либийския след свалянето на Муамар Кадафи.

 

Позицията на САЩ: Главата на Сирия Башар Асад е нелегитимен и трябва да напусне поста си. Не е възможно сирийската опозиция да бъде убедена да седне на масата на преговорите, на която ще присъстват и представители на Асад. Отказът му да се откаже от президентството ще забави хода на военните действия и установяването на мир в региона.

 

Списъците на терористичните организации

 

Позицията на Русия: Организации като «Ислямска държава», «Фронт ан Нусра» (сирийското подразделение на «Ал Кайда»), «Ахрар аш Шам» и «Джейш ал Ислям»* в Москва са считани за екстремистки. На територията на Сирия освен тях действат повече от 150 терористични групировки. Преговори с тези организации са невъзможни, въпросните движения подлежат на ликвидиране.

 

Позицията на САЩ: Във Вашингтон нямат намерение да признават за екстремистки групировките «Ахрар аш Шам» и «Джейш ал Ислям». Съединените щати са против включването им в списъка с терористически формироваания, които са страни, участващи в решаването на конфликта.

 

Съвместното планиране на бомбардировките

 

Позицията на Русия: Москва приветства участието на Пентагона в съвместни планирани действия между руската авиация и авиацията на коалицията, оглавявана от Америка. На Съединените щати се предлага да се заемат заедно с ВКС на Русия с планирането на удари по обекти и отряди на «Фронта ан Нусра», незаконно въоръжените формирования, които не подкрепят режима на прекратяване на военните действия, както и по складовете с оръжие и боеприпаси и въоръжените отряди, незаконно преминаващи сирийско-турската граница.

 

Позицията на САЩ: Засега не може да става дума за съвместни военни операции на Москва и Вашингтона в Сирия. В сегашните условия Министерството на отбраната на САЩ не смята за целесъобразна инициативата на Русия. Вашингтон е готов да обсъжда предложения, свързани с устойчивия механизъм за поддържане на режим на примирие, но застава против създаването на обща тактика и стратегия по воденето на бомбардировките.

 

Обектите в Сирия, подлежащи на унищожаване

 

Позицията на Русия: На унищожаване подлежат военните обекти, в частност – складовете с оръжие и боеприпаси, както и техниката, лагерите, пунктовете за управление, комуникационните центрове, командните пунктове на «Ислямска държава», «Фронт ан Нусра», «Ахрар аш Шам», «Джейш ал Ислям» и други организации, признати в РФ за терористични.

 

Позицията на САЩ: Руските самолети нанасят удари не само по териториите, контролирани от «Ислямска държава». Една от целите на Москва е да отслаби сирийската опозиция, включително тази, която е подготвена и екипирана от Пентагона. Такива действия са недопустими.

 

Независимо от посочените разминавания във възгледите, следва да се отбележи явната промяна в тоналността на срещите между дипломатите на Русия и САЩ по въпроса за урегулиране на сирийския конфликт. Така например, ако преди година от администрацията на Барак Обама настояваха за незабавната оставка на Башар Асад, то днес добавят уговорката: въпросът за смяната на политическия режим трябва да се реши без революция и под контрола на ООН.

Ако до началото на бомбардировките на сирийските терористи от руските Военно-космически сили Вашингтон говореше за «Ислямска държава» като за проблем от регионално значение, то след тях той се включи в активната борба с «главното зло на планетата».

Накрая, зачестилите срещи между Лавров и Кери са доказателство за желанието на двете страни взаимно да сверяват часовниците си по ключови моменти – пък било то и под предлог на планови работни посещения и засега в по-голямата си част – при закрити врати.

 

--------------------------

«Ислямска държава », «Фронт ан Нусра», «Ахрар аш Шам» и «Джейш ал Ислям» са терористични групировки, забранени в Русия.

 

Превод от руски: Елена Дюлгерова 

 Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?