26 Февруари 2016

Кремъл: Нелепо е да търсите „ръката на Москва“....

....София: Това не е добър тон

Автор: Гласове
 
Руското Министерство на външните работи определи като нелепа и абсурдна създадената в София парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България. "България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава", заяви в отговор Бетина Жотева, говорител на българското външно министерство.

 

Бетина Жотева, говорител на българското МВнР

Недоумяваме какъв е смисълът да се търси за пореден път прословутата "ръка на Москва" в държавата, където няколко поколения са задължени на братята си за своето суверенно съществуване, се казва в изявлението на руското външно министерство, цитирано от бТВ.

Цинично е и че подобни действие се предприемат в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Нелепостта на тази ситуация личи и от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е бил на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята от злото. Преди това – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не помни, може да си освежи паметта. Разбира се, за нас остава само да недоумяваме какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за суверенитета, за своето суверено съществуване?”, подчерта Захарова.

 

Мария Захарова, говорител на руското МВнР Снимка: ТАСС

По-късно в петък говорителят на българското Министерство на външните работи Бетина Жотева заяви:

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава.

Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се с множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България."

< Назад към всички новини
Регистрация
?