25 Август 2016

Кънев: Позицията на Борисов е антиевропейска, но и антибългарска

"ГЕРБ все още нямат кандидат за президентския пост и си си играят на шпионски игри. Всяка седмица лансират различен фаворит. Беше Бойко Борисов, беше Йорданка Фандъкова, беше Димитър Николов", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в четвъртък по време на посещение в Бургас.

 

Според него Реформаторският блок ще излъчи до вторник своя кандидат-президент, който ще е опозиционно настроен. В новата политическа обстановка реалното противопоставяне е ГЕРБ срещу реформаторската десница, съобщи "Медиапул".

Има три общи неща между кандидатите, които ГЕРБ лансират, посочи Радан Кънев. Едното е външнополитическа неграмотност и незнание на чужди езици. Второто е, че не могат да бъдат коректив, а само войници на партията си. Третото е, че всичките са казали изрично, че няма да бъдат кандидати за президент. Който и да е, ще е неподходящ и ще влезе в кампанията с лъжа, заключи лидерът на ДСБ.

 

След разпадането на левицата реалното противопоставяне на президентските избори ще бъде между ГЕРБ и реформаторската десница, смята Кънев. Той уточни, че раздорът между БСП и АБВ заради кандидатурата на ген. Румен Радев осезаемо е променил политическата обстановка в страната и интригата на изборите ще е между ГЕРБ и Реформаторския блок.

 

От година и половина левицата бе на командно дишане, поддържано от ГЕРБ, които я използваха като плашило, за да обединят десния избирател. Това е краят на БСП, коментира лидерът на ДСБ.

 

Според него в момента Борисов конкурира успешно Корнелия Нинова и Георги Първанов: Проруското говорене, резервите към ЕС, недоверието към НАТО. Аз мисля, че той е изключително лошо се подготвя за срещата с Меркел.

 

Трябва може би да разберем най-накрая, че ЕС не са само едни пари, а преди всичко възможност за обща политика, обща сигурност, обща защита на границите и най-вече преговаряне от позиция на силата с държави като Турция и Русия. България какво предлага в двустранни отношения с Турция? Иска Турция да не пуска мигранти през границата , въпросът е какво предлагаме ние и аз ви давам отговор. България може да предложи само повече намеса на Турция във вътрешните ни работи. Същото с Русия! Когато обаче преговаря Европа, когато преговаря НАТО, това е от позиция на силата, а Борисов или не го разбира, или не иска да го приеме и двете са еднакво лоши. Двете са антиевропейска позиция, заяви Радан Кънев.

 

Вчерашното изявление на Борисов, че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на Евросъюза , но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция, е антиевропейска и антибълската позиция. Позиция, която не отчита българския национален интерес и създава огромни рискове. На тези президентски избори ние ще влезем с много ясна разлика в позициите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме за обща европейска политика, а ГЕРБ очевидно за двустранни договорки с авторитарните режими в Москва и Анкара, каза Радан Кънев.

 

Той повтори, че РБ ще се яви на президентските избори със самостоятелна кандидатура. От думите му стана ясно, че това ще е или депутатът от РБ Гроздан Караджов, или общинският съветник и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков. И двамата са от Гражданския съвет на РБ. Третата припозната от ДСБ кандидатура е на скулптора Велислав Минеков, издигнат от ДБГ, чието условие да приеме номинацията е РБ, да поиска оставката на правителството, както и на втория тур на президентските избори РБ да не подкрепя ГЕРБ. Тези искания не са приемливи нито за издигнала го партия ДБГ, нито за останалите партии в РБ освен ДСБ.

 

Първо, покана от ГЕРБ (за обща кандидат-президентска двойка -бел.ред.) няма. На второ място, в Блока има решение за самостоятелно явяване, а на трето място, за да започнем вече предизборна обиколка, основната причина е силният оптимизъм, че до броени дни ще имаме кандидат. На последните ни срещи се показа, че няма никаква причина за друго решение, а има абсолютно ясни кандидатури в лицето на г-н Трайков и г-н Караджов , които имат непоколебимата подкрепа на СДС, ДСБ и Гражданския съвет на блока . Имаме и кандидатурата на г-н Минеков, който постави условия, изпълними единствено за ДСБ , така че не може да бъде разглеждан сериозно като кандидат, обобщи Радан Кънев.

Аз очаквам преди вторник да знаем кандидата си, допълни той.

 

Източник: Гласове

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?