13 Юни 2016

Л. Дацов: За няколко години дългът ни е нараснал със 17 милиарда

Има опасност страната да влезе в дългова спирала, ако правителството продължава да прави дефицити в една нормализирана икономика. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов. Той посочи, че за последните няколко години дългът е нараснал с близо 17 милиарда.

Л. Дацов: За няколко години дългът ни е нараснал със 17 милиарда

Чисто макроикономически дългът е 30% от БВП, което по международните стандарти е относително ниска величина, каза той пред БНР.

Според него кризата, която продължава вече толкова години, всъщност е криза на публичните финанси, поради големината на натрупаните публични дългове.

Въпреки че председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ако Великбритания излезе от ЕС това може да има разрушителни последици за Запада, Дацов смята, че страната трябва да бъде оставена да излезе и да си плати последствията.

Всички анализи, публикувани през последните години, показват, че Великобритания е печеливша от това, че е влязла в ЕС и ако излязат основно хората, които ще пострадат, ще бъдат самите англичани. За Европа почти няма значение чисто икономически дали Великобритания е в общността. За България също. Търговията с Великобритания е на ниво около 40 милиона евро на месечна база.

По думите на Дацов политиците, включително и Доналд Туск, се опасяват от политическите последствия за Европа:

Те се опасяват, че на фона на тази нестабилност, която съществува в Европа, все повече надигащи се радикални и патриотични движения, може да задействат едни центробежни сили за отцепване и на други страни. Но аз смятам, че ще се случи точно обратното.

Frognews

< Назад към всички новини
Регистрация
?