17 Март 2016

Меркел: Влизането на Турция в ЕС не е на дневен ред

Ако трябва тези преговори да бъдат подновени чрез отварянето на нови глави, те ще продължат да бъдат водени "с отворен изход", така че "присъединяването на Турция към Европейския съюз абсолютно не е на дневен ред", заяви канцлерът пред германски депутати. Мнозина от тях се тревожат от прекалено големите отстъпки, които се правят на Анкара.

В замяна на сътрудничеството с европейските страни в борбата с нелегалната миграция, Турция иска да бъдат подновени преговорите за присъединяването й към общността, блокирани главно заради кипърския въпрос, уточнява "Франс прес".

Анкара иска също до края на юни да бъдат премахнати визите за турските граждани, пътуващи в страните от Европейския съюз. По този въпрос Ангела Меркел също заяви, че няма да прояви слабост.

"Решителният момент е, че условията, на които трябва да отговаря Турция за една либерализация на визите, не се променят", заяви канцлерът.

Има още много да се направи с оглед постигането на споразумение и "ние ще се уверим, че предвидените условия са напълно изпълнени", добави Ангела Меркел.

Този въпрос буди тревога сред някои европейски страни и в рамките на собствения й консервативен политически лагер, които не желаят отваряне на границите за турски граждани без гаранции, че Анкара ще изпълни своята част от споразумението за уреждане на мигрантската криза.

Източник: Гласове

< Назад към всички новини
Регистрация
?