18 Юли 2016

Митов да си напише оставката заради Нейнски

„Ако Митов е заповядал на Нейнски да мълчи, трябва да си напише оставката”. Това заяви в ефира на BTV евродепутатът от БСП/ПЕС и член на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова. По повод на мълчанието на българския посланик в Турция, тя заяви, че все още няма отговор от министър Митов за причината за него.

Йотова: Митов да си напише оставката заради Нейнски
Илияна Йотова

 


По думите й обвиненията срещу него са верни, защото едва ли един посланик ще си позволи да не изпълни волята на министерството, което го е изпратило. Йотова подчерта, че много хора, които вероятно имат близки хора в Турция цяла нощ са гледали тревожните кадри, без да имат връзка с българското посолство и възможност да получат информация.
 
„Не става въпрос посланик Нейнски да дава политически изказвания за това кой е прав и кой е крив в политическата обстановка в Турция, но да не успокоиш поне в един телефонен разговор тези хора е прецедент и от тук до края на деня тази истина трябва да стане ясна и министър Митов да си поема цялата отговорност”, заяви евродепутатът. Те бе категорична, че Министерство на външните работи дължи светкавичен отговор на българските граждани.
          
Йотова коментира, че от тук нататък има два основни въпроса. „На първо място е важно, как ще реагира Европа. Първоначалните реакции за това, че осъждат преврата са естествени, но недостатъчни”, обясни тя. Според нея от друга страна е важно какво ще предприеме самият президент на Турция - ако тръгне бързо да променя Конституцията в посока на едноличната президентска власт, много от въпросите и съмненията около преврата ще получат своя отговор.
          
По думите й проблемът е, че Европа е заложила решаването на проблема с миграцията и бежанците върху една единствена държава – Турция. Според нея имаме залог – споразумението с Гърция за връщане на имигрантите, които Турция трябва да приеме обратно на своя територия и подписването на споразумението между ЕС и Турция за реадмисия, което е подписано, но не е влязло в сила, защото се е изчаквало решението на турското правителство. По отношение на визите за турски граждани Йотова заяви, че според нея в съвета на министрите  България трябва да бъде против отпадането им на този етап.  
          
Йотова подчерта, че на дневен ред в ЕП е списъкът с така наречените сигурни държави, в който влизат Турция, Албания и държавите от бивша Югославия. „За съжаление този документ не беше приет, събитията в Турция го изпревариха. След случилото се много гласове в Европа ще бъдат против Турция да влезе в този списък”, поясни тя.
          
Йотова коментира, че реакцията на Европа вече е закъсняла и макар ЕП да е почти в период на лятна ваканция, нищо не пречи да бъде събран и да бъде взета позиция, както и на председателя на съвета Туск и на председателя на ЕК Юнкер. По думите и Европа проспива един много важен момент, както през 2011г. е проспала събитията в Северна Африка. „Няма категорична позиция. По-скоро се чака какво ще кажат Меркел и Оланд”, заяви евродепутатът.  
 
Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?