24 Юни 2016

Митов: Русия струпва въоръжение по черноморския бряг

 

Русия струпва въоръжение по черноморския бряг, което е дебалансиране. НАТО е длъжен да компенсира и да защити своите членове чрез учения, заяви външният министър Даниел Митов.

 

Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев подчертаха, че България не е поемала никакви ангажименти за създаване на флотилия.

„На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация”, подчерта Даниел Митов, съобщава бТВ.

В Румъния ще има един батальон български военни до 400 души. Те ще участват в тренировки и учения. Батальонът ще бъде разположен у нас и ще ходи на учения, когато има учения, съобщи Николай Ненчев във връзка с решението за създаване на такова формирование под егидата на НАТО.

„На заседание на Министерски съвет бяха одобрени рамковите позиции, които ще бъдат застъпени и изразени по време на срещата във Варшава. Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество с ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност“, заяви министър Ненчев.

Той обясни, че заедно с външния министър Даниел Митов са запознали останалите министри с всяка една точка от националната позиция на България по отделно и са получили тяхното одобрение, както и това на министър-председателя.

Трябва да задълбочим интеграцията в рамките на Европейския съюз, така че да излезем от тази ситуация по-силни, каза Даниел Митов по повод резултатите от референдума във Великобритания.

„Дълбоко разочарование естествено предизвиква резултатът от референдума във Великобритания. Практически ставаме свидетели на една нация, разделена на две по темата дали да бъде член на ЕС или не. Това дълбоко разделение няма как да не се отрази на самата Великобритания, но естествено и на Европейския съюз“, коментира министър Митов, цитиран от "Фокус". Той допълни, че предстои българското правителство да излезе с ясна, категорична, добре структурирана позиция по отношение на решението за излизане на Обединеното кралство от Съюза.

„Емоциите в момента са излишни. Ние сме длъжни да не позволим да се получи „ефект на доминото“ в ЕС и популизмите и национализмите да не надделеят над здравия разум“, заяви външният министър. Той отбеляза, че популистите във Великобритания са започнали да се отмятат от част от обещанията си и лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж вече е заявил, че обещаните 350 млн. паунда на месец, които ще бъдат спестявани от излизането на страната от ЕС всъщност не са точната цифра и обещанието му е било прибързано.

„Икономическите последствия ще са много сериозни за Великобритания. Ние сме длъжни вътре в рамките на самия ЕС да проведем много задълбочен дебат за това какво ще е бъдещето на ЕС. Аз доби бих казал, че трябва да обърнем внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията в рамките на ЕС, така че да излезем от тази ситуация по-силни“, подчерта министър Митов. По думите му кризите създават и възможности за по-добър изход. 

Източник: Гласове

 

< Назад към всички новини
Регистрация
?