18 Април 2016

Младият Володимир Гройсман е новият премиер на Украйна

Върховната рада на Украйна одобри номинацията на досегашния председател на парламента Володимир Гройсман за премиер на страната. Депутатите гласуваха и оставката на Арсений Яценюк, обявил в неделя, че се оттегля от длъжността на министър-председател.

Така поне засега се слага край на най-сериозното политическо сътресение в Украйна след протестите през 2013 г. и 2014 г., довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович и до идването на прозападно правителство.

Нов играч в политиката?

"Готов съм да покажа какво наистина означава да ръководиш страната", заяви Гройсман преди гласуването. Неговата кандидатура бе одобрена от 257 депутати при изискване за минимум 226 гласа "за". В дебатите преди вота Гройсман обясни, че вижда три основни заплахи пред Украйна: корупцията, недоброто управление и популизма, който "е не по-малка опасност от врага в Източна Украйна". Новият премиер е на 38 години и идва от Виница - град, в който е базиран бизнесът на Порошенко.

Именно президентът е човекът, който прокарваше кариерата на Гройсман, но той си има собствена партия - Виницка европейска стратегия. На местните избори през 2015 г. младата структура победи в града и лидерът ѝ през последните няколко дни се позиционира като самостоятелен играч на политическата сцена в Украйна. Прогнозите в Киев за кабинета му са, че той ще стабилизира ситуацията и в следващите 12 месеца няма да има предсрочни парламентарни или президентски избори, но също и едва ли ще започне сериозна борба с корупцията.

Финансовият министър е сменен

Малко по-късно бе одобрен и съставът на новия кабинет. Постовете си запазват министрите на отбраната (Степан Полторак), на външните (Павло Климкин) и на вътрешните работи (Арсен Аваков), на правосъдието (Павло Петренко), на информационната политика (Юрий Стец) и на младежта и спорта (Игор Жданов). Първи вицепремиер и министър на икономическото развитие търговията става Степан Кубив, който досега бе представител на украинския президент в парламента. Прогнозите, че близкият до президента Порошенко Олександър Данилюк ще замести на поста й досегашния финансов министър Наталия Яреско, се сбъднаха. Зам.-председателят на парламентарната комисия за външна политика Иван Климпуш-Цинцандзе ще бъде вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция.

Създава се и ново министерство - на окупираните територии. То ще се ръководи от досегашния зам.-министър на жилищното строителство Владимир Кистион. Оставката на Яценюк, подадена в неделя, сложи край на продължилите месеци наред спекулации за бъдещето на правителството и бе приета като сигнал за борба между различни групи във властта в Украйна. "Политическата криза в страната беше създадена изкуствено. Желанието да бъде сменен един човек заслепи политиците и парализира политическата им воля за реална промяна. Процесът за смяна на правителството се превърна в безсмислено тичане на едно място", каза Яценюк. Яценюк отказа да подаде оставка през февруари, когато спечели вот на недоверие, но след това управляващата коалиция се разпадна, реформите замръзнаха и МВФ отказа да отпусне транш от помощта с общ размер от 17.5 млрд. долара.


Путин за новия кабинет. Запитан какво мисли за новото украинско правителство, президентът на Русия Владимир Путин отвърна с"Нищо." "Още не знам състав, програма, приоритети. Знам какво трябваше да се направят по програмата на предишното правителство от 2014 г., от която са изпълнили само 2 пункта. (...) Надявам се, че новото правителство ще си направи изводи от последните събития, ще действа прагматично в интерес на народа, а не на някакви чуждестранни структури. (...) Но е факт, че както си бяха олигарсите на власт, пак са си там. Клановата система на управление в Украйна се укрепи напоследък и това са заключения и на Запада".

Източник: Дневник

< Назад към всички новини
Регистрация
?