10 Март 2016

Моника Маковей иска повече права за „румънското малцинство” в България

Моника Маковей

Вие знаете ли, че повечето ктитори на Рилския манастир са ....власи. Не, нали?  Идете в Института по Балканистика на БАН. Там ще ви покажат доказателства колкото щете. Те тогава във времето на нашето Възраждане  са се имали повече за  православни христяни,  отколкото друго, та са развързали кесиите за "Права Бога", така да се рече.
То е минало бешело, както казват. Днес окяния национализъм тук на Балканите изглежда тръгна да си събират "вересиите". Демографски, етнически, верски, регионални - каквото там още дойде. Че данъкоплатци трябват, влияние както се вика и "тежест" в европейската "мулти-култи" среда.
Нищо че ние от векове врим и кипим в нея - сега ще трябва и нашите роми, които се имат , я за сръбски, я за влашки, я за цинцари и копанари даже - да  получат своето. Както част от етническите турци, че и представители на "помашката" нация, каквато им заквасват в разни ентрове и антроплогични лаборатории на хилади километри от тук.
Ех, Моника, ех Маковей. Не те разбраха нашите тук "корумпя" по висшите етажи на властта,  на , ако да им го каза право куме в очи. И сега май обърна палачинката с грижа за "хибридните идентичности".
Че ний си ги знаем и нашите в Пазарджик "муджахидини", тези , чиито жени се забрадиха за по 150 евро месечна добавка от арабски фондации с хаджаби, с каквито никога не са минавали по нашите улици. Тези, които си пуснаха бради като истински "джихадисти", че даже и байраци препасаха като "герои на новото време"...
Че що не кажат нещо арменците - отломък от славен народ, както им рече Яворов, що не рекат и гагаузите, подире им че си искат гагаузкото, да не говорим за бъларските евреите, битуващи тук отколе в мир и разбирателство. Не, не само заради парите си, ами заради това, че не сме ги товарили на влаковете до Треблинка, мадам Маковей.
Това ясно ли ви е , или ви трябват нови ресурси от несигурни идентичности. Най -добре ще е да си дочакате отговора от Външно, или там друга българска институция. Стига да има куража да ви каже, че България е унитарна държава, че сме конгломерат от разни етноси, вери, ако щете и раси даже, но тази не я свирим ни на цимбал, още по малко на  кларинети.
Трябва да ви поканим, мадам Маковей на Рожен, примерно или най- малко на Копривщица като стават нашите народни събори. Но съм сигурен, че не си струва билета в тези гладни години да чуеете нашите 100 родопски гайди или да ви преведат "Стани Калинке да тропнем, да се пукат душмани". Да ви попеят нашите циганчета от детския оркестър на Карандила в Сливен. Трето поколение талантчета и българчета по дух и призвание даже.
Дали пък няма да ви трепне душата? Може и това да стане, ама надали.  Твърде тесногърдо е виждането ви за нация, за култура при това тук на Балканите, които са ви откърмили, а не там  вече в Брюксел, който диктува мулти-култи мисията ви.Или пък вие криво сте я разбрали.
Вярвайте - ние тук "с гайдите" все ще се оправим без вашата загриженост. .
Дори да пуснем паралелки за изучаване и на влашки. Но само ако си вземат изпитите по български "сите наши ромчета", нали разбирате? А не да ломотят нечленоразделно, както прочее бая българи почнаха...
Та това е "респонса", сиреч отговора на нашето Министерство на образованието и науката. Би трябвало  де, дано да им стиска да поемат и тази отговорност, след толкова шикалкавене около турско присъствие, там Вазов да го бъде или да го не бъде. Да не говорим за толкова достойни българи, на които  днес захапаха цървулите всякакви криворазбрани евро-вражалци...
До тук засега. Пък сетне ще видим.

Бележка на редактора

Повече права за „румънската общност и румънското малцинство в България” поиска в писмо до българския кабинет бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей. То е изпратено до премиера Бойко Борисов, социалния министър Ивайло Калфин и министъра на образованието Меглена Кунева, съобщи агенция „Фокус”, която разполага с копие на документа.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията на Маковей.

По думите й съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Тя настоява българското правителство да приеме бюджет и подробен план за действие, както и списък с конкретни мерки за запазване на езика в училищата и във висшите учебни заведения.

„Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

< Назад към всички новини
Регистрация
?