18 Февруари 2016

Монолова обяви награда за всеки, който разчете фактурите за парно

Близо стотина граждани посрещнаха омбудсмана на Републиката Мая Манолова, за да споделят проблемите, които имат с „Топлофикация-София“. Всички помолиха Манолова за помощ. Тя бе категорична, че Топлофикация е основният монополист. От стъпването й в длъжност при нея са постъпили 302 молби срещу топлофикационното дружество.

„Нямам ден, в който да не изляза на улицата и да не срещна гражданин, който да не ми се оплаква за проблемите си“, заяви тя и разказа, че основните проблеми са високите сметки за парно и сградна инсталация. неразбираемата методика, по която Топлофикация определят сметките и неразбираемите фактури.
 
Манолова обяви награда на този, който успее да си разчете сметката. Другият проблем, е че много често Топлофикация без предварително да уведоми гражданите завежда дело. В някои случаи се стига и до продажба на жилища. Манолова обясни и какво е направено до този момент.

„Идентифицирахме проблема и изготвихме доклад“, заяви тя и съобщи, че е дала на съд такса “сградна инсталация“. Манолова се е обърнала за помощ и до еврокомисаря по правни въпроси. Провела е и срещи с министъра на енергетиката, с председателя на КВЕР и с кмета на София. Следващата седмица ще проведе среща с представители на институцията.
 
Потърпевши от Топлофикация обясниха, че не могат разчитат фактурите си, че им се начислява такса „сградна инсталация“, а те не ползват отопление, че ги съдят без някой да ги уведоми. Някои от потърпевшите водят дела повече от 10 години. Мая Манолова съобщи днес, че е поискала също така КС да отмени таксата за юристконсулт от 300 лв.
 
Източник: Фрогнюз
 
Бележка на редактора
 
Нашият читател на средна така да се каже аритметична възраст със сигурност помни нещо от "Пипи дългото Чорапче". Там в цирка един обяви.....награда 200 лева, както беше в бг превода на шведската писателка. Прочута книга. Тя отлично отрази релативната "теория" за цените. Не е важно кое колко струва, а какво можеш да си купиш с 1 лев. например.  В случая на "Топлото" най- малкото зло изглежда че хората не можели да разберат "надписаното". Ех, Майя, ех Манолова. То злото в ценообразуването на "монопола" не идва от позицията му. Още по- малкоi от таксите за юрисконсулти, една дейност, която до съвършенство е овладяла и екс депутатката. Дали пък не и запушиха устата и на нея с "кокалче", че ги пуска едни такива обтекаеми, обргрижващи послания до стотици хиляди потърпевши от "узаконената кражба" на КЕВЪР, ДЕКЕВЪР, или там как беше. 13 000 българи бяха изнудени по бързата съдебна процедура да плащат със тъпкани лихви непосилните си задължения към Топлофикация, без да е банка, това разбирате ли братя. Вместо да се отменят като незаконосъобразни тези "съдебни решения", вместо да се натиснат фирмите за цесии, така, както подобава на една правова държава, хиляди хора останаха буквално на улицата. Поради това, че феодализмът е инкорпориран в системата на топлофикацията. И нито Техем,  още по малко "смиляване" относно таксите измислени по най безобразен начин, но утвърдени с МС разпоредби и пр. могат да променят нещата.
Дали пък възстановяване на поруганата повсеместно у нас социална справедливост не почва от такива "прости" неща. Да се спре безогледното ограбване на българина, който даже си е спрял парното. И мръзне до очакване на нова пролет...ако оцелее де.
Тук Европейската комисия, Европейския съд имат само провизорен както се казва характер и функция. Докато човек докаже, че тук системата го прецква системно, я камилата, я камиларя.
Уважаема гу' ша Омбудсман,  свалете моля  виолетката и погледнете българските институции така, както българските граждани очакват от вас.
Прямо куме в очи и без пощада.
Ако сте Омбудстман, де, а не ... "боцман" , както казва на тази привнесена и у нас служба чичо от Павликени. А сигурно и от Кюстендил, с който до скоро я свързваха толкова сантименти, че и политически приятелства. .
Иначе ще излезе, че всичко е било всуе. Или по точно мимикрия, докато се докопа човек  до стола, респ. по високия държавен пост чиято висота всичко изглежда различно. А сит на гладния не вярва.
< Назад към всички новини
Регистрация
?