28 Април 2016

Мощен наказателен вот ще последва изборните глупости

Бе сътворена една изключителна глупост, която ще отврати още повече хората. Промените в Изборния кодекс се направиха непрофесионално, пазарлъците са елементарни.

Лошо впечатление ми прави опитът да се използват едни дребни хитрости, които да предизвикат големи сътресения в българската политика и българското общество. Това каза за Фрог политологът Александър Маринов.

Вземете само това, че в бюлетината да има графа „Не одобрявам никого”, добавя той.

Искат да го направят така, че директно да се облагодетестват големите партии. Получава се страшна каша. Хем тези бюлетини ще бъдат броени за валидни и в същото време няма да се отчитат, когато се броят мандатите. А мандатите се разпределят възоснова на действителните гласове.
 
Има едни опити за дребни номерца. Същото важи и за участието в изборите, и за социологическите изследвания. Тези хора не могат да разберат, че с дребни процедурни хватки не могат да се решават големите проблеми, каза още политологът.

Но аз съм доволен от това, което става. Защото хората се събуждат. И такива, които не са били заинтересувани се размърдват. По този начин ще се породи един мощен наказателен вот. При нас въпросът е да се разбие статуквото.
 
Партии, които са се окопали в парламента,  трябва да престанат да бъдат монополисти. Когато попитали Наполеон Наполеон как печели сраженията, той рекъл: „първо влизам в битката и после мисля”.. Та така и нашите политици. Но те не са Наполеон.  Така не се прави политика.
 
И най-накрая може да се случи нещо хубаво, да се вдигнат хората....Революция! Кой е казал, че революциите са приключили!?, коментира Александър Маринов.

Цялото интервю с политолога Александър Маринов четете в понедеблник - 1 май.

Източник: Фрогнюз
< Назад към всички новини
Регистрация
?