08 Юни 2016

Мракобесен е антитерористичният закон, подслушват 6 пъти по-дълго

МВР и ДАНС, вероятно със съдействието на прокуратурата, ще се опитват, стъпвайки на антитерористичния закон, да ни откраднат конституцията, да ограбят наши основни конституционни права, заяви пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев по повод изготвения проект за антитерористичен закон.


Адв. Екимджиев за Фрог: Мракобесен е антитерористичният закон, подслушват 6 пъти по-дълго
Адв. Михаил Екимджиев
 
В този си вид проектът е мракобесен и крие опасности за остро навлизане в личното ни пространство, подчерта той.

При преценка на някой в ДАНС или МВР за наличие на виртуална заплаха, която се нарича обосновано предположение за терористична опасност, ще бъдат драстично ограничени наши права. Дава се право на вътрешния министър и шефа на ДАНС да забраняват промени на местоживеенето, да се напуска страната, да се посещават определени места, да се притежава повече от един телефон, да се контактува с определени хора… Това е абсолютен правозащитен погром", категоричен е адв. Екимджиев.

Службите ще получат право да следят и подслушват шест пъти по-дълго от сегашния лимит, но без да са длъжни да отчитат какво правят със събраните данни. Можем само да предполагаме дали това не се прави в нечий частен интерес, например за решаване на спорове с бизнес конкуренти, посочи правозащитникът.

По думите му, особено голям проблем са текстовете в проекта, които позволяват да се закриват търговски дружества и да се подслушват и следят хора в продължение на три години без последващ съдебен контрол.

Frognews

< Назад към всички новини
Регистрация
?